Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Om ungdomarna får bestämma

Skolvalen ska tas med en nypa salt. Många som röstar har kanske ingen djupare kunskap om partierna, demokratin och politiken. Men de är samtidigt en indikation på hur framtiden kan se ut.
Ungdomen • Publicerad 14 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Preliminärt skolvalsresultat EU-valet 2024 från MUCF, Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor
Preliminärt skolvalsresultat EU-valet 2024 från MUCF, Myndigheten för Ungdoms- och CivilsamhällesfrågorFoto: MUCF

Det preliminära resultatet från skolornas Europaval ger vid handen att Sverigedemokraterna är störst, tätt följd av Moderaterna. Medan Socialdemokraterna en bra bit längre tar en tydlig hedrande tredjeplats ...

Av småttingarna är Miljöpartiet störst och de övriga ”vanliga” partierna är jättesmå i viss konkurrens av Piratpartiet, den enda uppstickaren som kravlat sig fram bland juniorerna.

Annons

Den enkla tolkningen av detta är att ”Gretorna” får stryk av ”Epatraktorerna” så det dundrar om det. Frågan är vilka slutsatser vi ska dra av detta? Är det den typen av frihetsfrågor som vunnit anklang? Eller är det andra frågor som de yngres vardagsupplevelser av hot och brottslighet?

Kanske bara en tidsanda och upprorskänsla som kommer att gå över när alla dessa yngre ska försöka ta sig in på arbets- och bostadsmarknaden? Och då kommer de tillbaka till det parti som farfars farfar var med och startade?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons