Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Stalin hade rätt

Det påstås att Josef Stalin vid något tillfälle sagt att det är helt ointressant vem som röstar, och hur det går till, däremot är det extraordinärt viktig vem som räknar rösterna, och hur det går till.
Valsystem • Publicerad 17 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Stalin hade en poäng.
Stalin hade en poäng.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Stalin hade förstås rätt. Eller åtminstone en poäng.

Det visar inte minst valet i Ryssland som mer liknar en parodi men tragiska undertoner än något som kan kallas ett val överhuvudtaget.

Annons

Men det finns också en annan aspekt på detta som ger Stalin rätt. Nämligen att det rent faktiskt är oerhört svårt att göra en valsystem som garanterar att folkviljan får genomslag. Olika länder har olika metoder för att mäta vad folket egentligen vill.

I Sverige har vi exempelvis en ordning som gör att små åsiktsgrupper som inte tar sig över 4 procent utesluts. Samtidigt gör den spärren att mindre partier troligtvis är större än de egentligen är - på grund av stödröstande som försöker peta dem över fyraprocentsspärren.

Rösträkningsmetoden förvränger således folkviljan. Men andra system, exempelvis majoritetsval ger förvisso starka regeringar men utesluter minoriteter.

Ett bra exempel på riktigheten i Stalins utsaga är förstås USA. Där kan den som får flest röster i ett presidentval lik förbannat inte vinna på grund av rösträkningsmetoden.

Och att Donald Trump nu börjar prata om ”blodbad” om han inte vinner valet i höst indikerar att det amerikanska valsystemet fungerar så illa att det inbjuder till detta slags hotelser.

SBL

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons