Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Ledarstick: Vad Kalle 90 kan säga oss

Kalle Anka fyller 90 år och ger anledning att fundera över vad hans framgångar säger om oss?
Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
90 år • Publicerad 18 juni 2024
Stig-Björn Ljunggren
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kalle Anka 90 år
Kalle Anka 90 årFoto: Stig-Björn Ljunggren

Att Kalle Anka fyller år firas bland annat med en lyxig utgåva av ett antal Kalle Anka-äventyr. Men inte de sedvanliga klassiska serierna av legendariske Carl Barks eller Don Rosa. Nej, Egmont Comics har har valt ut väldigt olika Kallevarianter.

Urvalet visar denne figurs bredd i karaktär och förmåga, snarare än att vara oerhört vältecknat eller fyndigt berättat. Någon serieruta kan dessutom betraktas som avvikande från vad som idag anses politiskt korrekt.

Annons

Blandningen är bokens stora förtjänst.

Men vad beror det på att Kalle Anka blivit så populär?

En förklaring är förstås att vi befinner oss i ett utvecklingsstadium där vi läser in mänskliga egenskaper hos djur. Att vi i apor och delfiner kan se oss själva som rationella och smarta varelser är inte så konstigt. Men ankor?

En annan förklaring till Kalles popularitet är givetvis den skickliga marknadsföringen. Men också den högt utvecklat konstarten, såväl serier som tecknade filmer.

Kultstatusen i Sverige kan de emellertid tacka svenska staten för. Vår överhet ansåg nämligen länge att de borde styra det kulturella utbudet och att sånt som Kalle Anka endast borde undfägnas folket på julafton. Det gav Disneyfigurerna status nästan i paritet med Tomten och långt före Jesus.

Slutligen kan vi fundera över om Kalles popularitet i Sverige - som till skillnad från många andra länder där Musse Pigg är stjärnan - också beror på att han motsvarar den svenska folksjälen?

Vi är ett gäng självkritiska losers som ändå kämpar på. Vi har ett och annat utbrott men bryter ihop och går vidare. Vi är stolta men aldrig nöjda ...

Annons
Annons
Annons
Annons