Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Vi tar ansvar

Sydöstran publicerar här Ola Robertssons hela förstamajtal i Ronneby utifrån hans talarmanus:
Ronneby • Publicerad 1 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ola Robertssons tal vid socialdemokraternas första maj i Ronneby återges här i sin helhet.
Ola Robertssons tal vid socialdemokraternas första maj i Ronneby återges här i sin helhet.Foto: Stig-Björn Ljunggren

”Kamrater, mötesdeltagare, Ronnebybor!

Det finns få saker som värmer hjärtat så mycket som att få fira första maj tillsammans med alla er!

Annons

Att höra Ronneby skolorkester ackompanjerad av smattret från fanorna i vinden är för mig sinnebilden av den styrka vår rörelse besitter!

De som sa att de skulle göra första maj-tågen kortare – de hade fel.

I år har vi gått man ur huse. Tillsammans Socialdemokratin, fackföreningsrörelsen och ABF, ja hela arbetarrörelsen demonstrera idag mot orättvisor och förtryck och för jämlikhet, solidaritet och en bättre framtid för vanligt folk!

Det behövs ett nytt styre i Ronneby, Blekinge och Sverige!

*

I tider av kris och krig behöver vårt land hålla ihop. Samhället måste kliva fram och finnas där för medborgarna.

Men just nu brister det gemensamma ansvaret.

Vi ser hur vanligt folk får betala priset för sjukvårdskrisen, kostnadskrisen och för ett försämrat säkerhetsläge.

Vi ser hur marknaden sätts före människan och hur grupp ställs mot grupp.

Mina vänner vi möts idag i ett Sverige där klyftorna mellan människor blir allt större och allt fler känner otrygghet. Vi lever i en tid där vi har krig i Europa och en demokratiskt stat som terrorbombat civila i Palestina.

Annons

Vi vet att svaret oavsett vad problemet är aldrig kommer att vara individualism, skattesänkningar,

välfärdsbesparingar, rasism eller längre och hårdare straff.

Det är därför vi demonstrerar i dag!

Vi ser hur det är och vi vill gärna något åt det!

För det är faktiskt så, vi demonterar inte bara emot allt som är dåligt och fel, vi samlas här idag för att vi vet att en annan värld är möjlig! Socialdemokratin är en reformistisk rörelse, vi vet att vi genom en aktiv politik kan skapa ett annat samhälle, ett bättre samhälle.

Genom en kompensatorisk skola ger vi barn och unga framtidstro och möjlighet att förverkliga sina drömmar, oavsett vem eller vilka ens föräldrar är!

Genom en aktiv bostadspolitik bygger vi bort trångboddhet, bostadsbrist och otrygghet - Samtidigt som vi arbetar mot full sysselsättning!

Vårt budgetförslag i riksdagen innebar mer pengar till Sverige regioner stället för skattesänkningar för dem med högst inkomster. Vi prioriterar en välfärd som säkerställer att du och jag får rätt vård i rätt tid istället för att sjukvårdspersonal varslas och kastas in i arbetslöshet.

*

Vi måste tala klarspråk om det som har blivit fel.

Annons

Under 80- och 90-talet skedde omfattande avregleringar och privatiseringar. Vinstintresset släpptes in i vårt gemensamma samhällsbygge. Istället för att lösa problem med låga skolresultat och bristande service, har samhällsproblemet förvärrats.

Vi ser konsekvenser av detta över hela landet.

Tungt kriminella som kan driva vårdcentraler och äga tingsrättslokaler. Aktiekursen på en skolkoncern störtdök för att en ny ägare ville sätta elevernas kunskaper i fokus framför vinsten. Tågförseningarna slår i höjden.

Här i Ronneby driver skolkoncernen Thoren en skola. En skola där var tredje lärare är behörig, särskilt stöd till elever med behov brister, arbetsmiljön för lärare och elever brister, tryggheten och studieron brister och listan kan göras ännu längre vilket framkom i skolinspektionens rapport.

Mina vänner så kan det se ut när vi låter marknadens intressen spela fritt i vårt gemensamma samhällsbygge.

Det är vi som betalar priset när skattepengar som skulle gå till vår gemensamma välfärd, går till helt andra saker än de var avsedda för.

Det var vi som fick betala och rädda bankerna under finanskrisen och nu är det vi som betalar priset för deras övervinster.

I takt med att marknadens misslyckanden sprider sig till fler och fler områden, införs fler återrapporteringskrav, uppföljningar och inspektioner.

Ett växande byråkratiskt monster som tvingar lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal att ägna sin tid åt pappersarbete - istället för det de är anställda för.

Marknadsexperimentet har gått för långt! Så här kan vi inte ha det, vårt land ka bättre.

Annons

Vi är beredda att ta ansvar, Vi ser hur det är och vi vill göra något åt det!

Vi ska göra upp med marknadens misslyckande så att samhället finns där för var och en av oss när vi behöver det.

Alla kommer inte att bli glada och vi kommer att få mothugg. Det är starka ekonomiska och politiska intressen som kommer kampanja mot vår idé om ett bättre samhälle för alla.

Vi är alla trötta på att vara kunder istället för medborgare, något är fel när välfärdens resurser försvinner i privata fickor. Låt oss återta den demokratiska

kontrollen över välfärden.

Mötesdeltagare

Jag har sagt det flera gånger nu. Vi ser hur det är och vi vill göra något åt det! Vi är beredda att ta ansvar för ett bättre Sverige, Blekinge och Ronneby

När vi under flera veckor har sett hur konflikter inom högerblocket har lamslagit politiken i Ronneby är vi beredda att gå in och ta ansvar.

Vi socialdemokrater vet att politiken formar samhället. Vi tror på vår idé om ett jämlikt och solidariskt samhälle.

”Trots att det finns en högermajoritet i Ronneby är vi beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet och forma ett nytt socialdemokratiskt lett styre som kan fortsätta utveckla Ronneby.”
Ola Robertsson, socialdemokraterna, Ronneby
Annons

Trots att det finns en högermajoritet i Ronneby är vi beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet och forma ett nytt socialdemokratiskt lett styre som kan fortsätta utveckla Ronneby.

Till det förhandlingsbordet tar jag med mig våra idé om ett gemensamt samhällsbygge. Politiken i Ronneby måste med alla kommunanställda säkerställa att var enda kommuninvånare får den service de kan förvänta sig.

Vi kommer att forma ett styre för Ronneby baserat på respekt och vi kommer att prioritera en god arbetsmiljö för alla våra medarbetare. Undersköterskan, läraren, nämndsekreteraren och förvaltningschefen.

Arbetarrörelsen får möjlighet att göra det vi är bäst på, nämligen bygga samhälle.

Efter 14 år av högerstyre i Ronneby skapar vi ett nytt styre tillsammans med Moderaterna som vi leder. Vi kommer behöva kompromissa, men jag är övertygad om att vi de kommande 2 åren kommer genomdriva mer socialdemokratisk politik än vad vi lyckats med de senaste 14 åren i opposition.

Och mina vänner vi får aldrig glömma vad alternativet är. Jag vill inte se Ronneby på den svarta listan över kommuner där en sverigedemokrat sitter på ordförandestolen.

Sverigdemokraterna är inte ett parti som alla andra. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Deras politik är väsensskild från våran.

Socialdemokraterna är ett arbetarparti. Under den ekonomiska kriser har vanliga hushåll fått betala skyhöga räntor, matpriser som skenar och rekorddyra elräkningar.

10 års reallöneökningar har raderats ut.

I Socialdemokraternas budgetförslag prioriterade vi extra barnbidragsutbetalningar till landets barnfamiljer, som vi vet har det tufft i kostnadskrisen. Beskedet från högerns håll var att ”bita ihop” och ”handla lite billigare”.

Annons

När Sverigedemokraterna fick inflytande över i riket valde de att sänka skatten med 13 miljarder för dem med allra höst inkomst istället för att kompensera sjukvården för inflationen och drev på så vis in Sverige in i en sjukvårdskris.

Här i Blekinge ville Sverigedemokraterna införa tolkavgifter i sjukvården. Trots att det stred mot svensksjukvårds själva grundfundament om allas rätt till en god och lika vård och alla människors lika värde. Att personalen sa att det var orimligt och att jurister sa att det var olagligt sket de i.

Här i Ronneby står de i kommunfullmäktige och försöker måla upp alla som inte heter Svensson som tjuvaktiga och därför vill de ha avgifter för barn på våra bibliotek, återigen i strid med alla rekommendationer och yttrande från personalen.

När vi föreslog fria arbetsskor för vårdpersonalen röstade de nej. Istället fick vi höra hur personalen bara skulle stjäla skorna, ledamoten själv hade köpt stulna arbetsskor.

En av våra största utmaningar i Ronneby och Blekinge är att vi behöver bli fler. Men Sverigedemokraternas gruppledare står istället i fullmäktige i Ronneby och säger att vi ska göra Ronneby oattraktivt för att han tycker att fel människor flyttar hit.

Vi sätter oss vid förhandlingsbordet med moderaterna för att forma ett nytt styre, utan Sverigedemokrater.

Ronneby är fantastiskt och har alla möjligheter att växa, det finns givetvis utmaningar.

Den kanske viktigaste av alla är de dåliga resultaten i Ronnebys grundskolor. De är bland de sämsta i Sverige och det måste vi ändra på. Vi har över alla partigränser i Ronneby varit överens om att satsa och bygga nya bra skolor, nu måste vi också fylla dem med bra innehåll.

Det handlar om att ge varje elev de bästa förutsättningarna att förverkliga sina drömmar och ingjuta framtidstro.

Som opposition kan vi lägga hur många förslag som helst som inte går igenom. Vi kan skriva syrliga reservationer om dåliga beslut. och argumentera tills vi tappar rösten och de andra partierna tappar öronen. Men vi kan inte styra Ronnebys utveckling.

Annons

Därför mötesdeltagare väljer vi socialdemokrater att ta ansvar för Ronneby. Vi har kraften, vi har politiken, vi ser utmaningarna och vi vill lösa problemen.

*

Nu är det bara några veckor kvar till EU-valet.

Det här valet – det kommer inte att likna något annat i modern tid. För nu står sammanhållningen på spel.

Högerpopulister och auktoritära politiker vill öka splittringen. I Sverige och i Europa. De höjer konfliktnivån. Ökar spänningarna. Ställer grupp mot grupp. I slutändan: Människa mot människa.

Det gör Blekinge, Sverige och Europa Svagare. För låt oss tala klarspråk:

Ett splittrat Europa hade aldrig kunnat hantera pandemin.

Ett splittrat Europa hade inte orkat stå sida vid sida med Ukraina för att försvara friheten, säkerheten och vårt sätt att leva.

Tvärtom.

Vi behöver öka sammanhållningen och stå upp mot splittringen.

Annons

I en orolig tid är Europa vår trygga hamn. Och ett Europa som håller ihop– det är det bästa för Sverige och vår säkerhet.

Så nu, mötesdeltagare.

Nu går en stark och samlad arbetarrörelse ut på gator och torg. Vi gör det vi är allra bäst på - nämligen att vara i människors vardag.

I över 130 år har vi tågat under röda fanor på första maj. Studenter, elektriker, lärare, undersköterskor och byggnadsarbetare.

Här i Ronneby och runt om i hela vårt land. För att göra Sverige till ett bättre land att leva i.

Därför tar vi nu kampen - för sammanhållningen i Europa!

Ytterst handlar det om vår säkerhet och trygghet. Vår demokrati och vårt sätt att leva.

Tack för att jag fått tala!”

Ola Robertsson
Annons
Annons
Annons
Annons