Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Liberalerna lever farligt

Det går trögt för Liberalerna i opinionsmätningarna. Många liberaler hade hoppats på att valet av den nye partiledaren i somras, Nyamko Sabuni, skulle lyfta partiets siffror långt över riksdagsspärren.
Publicerad 15 november 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sitt linjetal på lördagen på partiets landsdagar i Västerås. Det är många frågor som hänger i luften. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sitt linjetal på lördagen på partiets landsdagar i Västerås. Det är många frågor som hänger i luften. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Men de förhoppningarna har grusats under hösten. Den förre partiledaren Jan Björklund lämnade ett januariavtal i arv efter sig. I det högerkonservativa blocket finns säkert de som hoppas att Sabuni ska bryta upp från avtalet.

Men det låter inte så från partiledaren själv. Nyamko Sabuni fick igenom sitt huvudkrav i januariavtalet att slopa värnskatten efter nyår. Men det har inte hörts eller synts till något jubel över den framgången. Vanligt folk uppskattar inte att de mest välbeställda ska få de största skattesänkningarna.

Annons

Inom socialdemokratin finns en utbredd ilska över ”reformen”. Inom Liberalerna hörs nästan ingenting över segern. Men värnskatten borde komma upp i Sabunis linjetal på landsmötet. Är slopandet av värnskatten en stor liberal framgång bör hon beskriva det också på landsmötet.

Hon vill samtidigt lägga in en broms i ”reformen” av Arbetsförmedlingen som nyliberaler i Centerpartiet drivit igenom i januariavtalet. Både socialdemokrater och liberaler har denna höst svårt att känna igen sig själva inom ramen för januarisamarbetet. Arbetsförmedlingen befinner sig i kaos.

Nyamko Sabuni har en svår uppgift att både vara ett vassare oppositionsparti och ett seriöst samarbetsparti. På fredagen meddelade hon att hennes landsmötestal ska handla om klimatet (mer kärnkraft), skolan (mer betyg) och integration (språktest).

Det faller sig naturligt att Liberalerna återgår till att vara landets främsta skolparti. Det är partiets hemmafråga. Partiet har en kluven inställning till religiösa friskolor.

Att konkurrera med andra partier om en bättre klimatpolitik är mer vanskligt. Liberalerna är inte bäst på miljöpolitik.

Liberalerna är också känt för sin entusiasm för Nato och svenskt medlemskap i militäralliansen. Om den entusiasmen fortfarande är lika stark är oklart. I Vita huset sitter en högerpopulistisk president som sätter ”America first.”

”Liberalerna är ett splittrat parti och än så länge finns ingen synbar förnyelse av partiet.””

Natolandet Turkiet marscherade nyligen in i nordöstra Syrien för att köra ut kurderna i området. Inget annat Nato-land stöder inmarschen. Trump har gjort bort sig när han gav fria händer åt Turkiets starke man Erdogan.

Sverige bör fortsätta värna sin alliansfrihet. Att vara med i en allians tillsammans med ett land som bedriver anfallskrig ligger inte i Sveriges intresse.

Liberalerna är ett splittrat parti och än så länge finns ingen synbar förnyelse av partiet. Orsaken är i huvudsak regeringsfrågan. Vad vill partiet före valet 2022? Är det Ulf Kristersson, M, som är Liberalernas statsministerkandidat nästa val?

Svaret på den frågan kommer inte Sabuni lämna i sitt linjetal på lördagen. Men det kanske hörs röster på landsmötet i helgen i Västerås att Liberalerna ska bryta upp från januariavtalet?

Förr i världen räknades Liberalerna (Folkpartiet) till den borgerliga vänstern. Men den är död i dag. Och Liberalerna har ett osäkert liv som riksdagsparti.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons