1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

M-kommunalråd hyllad på SD-möte

Plötsligt dök det moderata kommunalrådet Paul Andersson upp på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg på lördagen. På festivalens dagordning stod att det styrande Samstyret skulle hålla presskonferens före partiledaren Jimmie Åkessons sommartal.
Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg Louise Erixon, SD, hyllade på lördagen kommunalrådet Paul Andersson,för hans hjältemod att trotsa moderata partiledningen.
Foto: Jörgen Klinthage

Skulle hela koalitionen som leds av Sverigedemokraternas Louise Erixon, SD, synas ihop på SD:s partifest? Det var lätt att tro. Men Louise Erixon höll däremot ett 20 minuter långt tal inför hundratals partisympatisörer och medlemmar.

Därefter meddelade hon att en ”hjälte” skulle komma upp på festivalscenen. ”Hjälten” var koalitionspartnern Paul Andersson, M. Hans hjälteroll består i att våga trotsa den moderata partiledningens partipiska. Han bryr sig inte om vad partiledare Ulf Kristersson eller partisekreterare Gunnar Strömmer tycker.

De hade heller inte underrättats om att han skulle medverka på festivalen under närvaro av partiledaren Jimmie Åkesson. Lika lite hade moderata partidistriktet fått veta något. Hundratals SD-sympatisörer hyllade Paul Andersson för hans trots mot det egna moderata partiet.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Paul Andersson sa efteråt till media att han trodde medverkan på SD-festen säkert kommer att ogillas av hans parti på central nivå. När detta skrivs har han sannolikt blivit kontaktad av partiledningen.

Paul Andersson bryter mot den officiella partilinjen. Men partiledningen i Stockholm får skylla sig själv. Den är häpnadsväckande passiv när det gäller lokala moderatledares samarbete med SD i Skåne och Blekinge.

Att moderaterna ingår ett organiserat samarbete med SD i Sölvesborg har definitivt stärkt Jimmie Åkessons möjligheter att bryta in i det nya högerblocket. Han själv berättade ingående hur hade ätit köttbullar med KD-ledaren Ebba Busch Thor. Han vill fortsätta med samtalen med KD och gärna också med Moderaterna.

Även om han angrep KD för hållningslöshet i migrationspolitiken eftersom KD säger ja till ökad anhöriginvandring är han hoppfull om att ett nytt konservativt block mellan M, KD och SD ska bli verklighet.

Sverige behöver en stark opposition som får bort rödgröna regeringen och liberalerna från makten senast i valet 2022. Åkesson spyr galla över ”vänsterliberalerna” och beskriver Miljöpartiet som extremister. Socialdemokratin är ett hycklande parti. När den nationalistiska ledaren i Sverige går till attack får han starka applåder. Det är inget fel på självförtroendet.

Ingen kan förneka att han och hans parti har fått ett häpnadsväckande ökat stöd i väljarkåren sedan mitten av 90-talet över valet 2018. Sölvesborg är partiets skyltfönster för hela Sverige. Här måste Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon bli framgångsrik för att partiet ska visa sig regeringsdugligt.

Det förutsätter också att moderater och kristdemokrater i Sölvesborg ger SD draghjälp. Det borde bekymra de förenade borgerliga högerpartierna i Sverige. Ska borgerligheten fördjupa samtalen med SD-ledaren och släppa in partiet i ett organiserat samarbete för att få bort Stefan Löfven, S, som statsminister? Sölvesborg visar vägen.

Uppenbarligen är moderata kommunalrådet Paul Andersson öppen för det även om han tycker att det endast handlar om ett lokalt samarbete och inget annat. Han och moderatledningen med Ulf Kristersson ska inte underskatta Jimmie Åkessons potential att locka till sig fler väljare - inte minst moderata väljare. Det är sannolikt en tidsfråga innan SD är landets näst största riksdagsparti.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Ronneby

Ny singel från Ronnebyartist

Jobbar på platta.