GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Magdalena Andersson (S) blir statsminister på onsdag - eller?

På onsdag klockan nio väljs Magdalena Andersson (S) i riksdagen till vår första kvinnliga statsminister. Eller blir hon inte vald (vilket borde ske)? Svenska folket får vänta ytterligare två dagar till om riksdagen väljer henne.
Publicerad 22 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén höll en gemensam presskonferens på måndagen inför statsministeromröstningen på onsdag. .Foto: Jonas Ekströmer / TT
Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén höll en gemensam presskonferens på måndagen inför statsministeromröstningen på onsdag. .Foto: Jonas Ekströmer / TTFoto: Jonas Ekströmer/TT

Spekulationerna var intensiva på måndagsförmiddagen ända fram tills Magdalena Andersson och talmannen Andreas Norlén (M) höll en gemensam presskonferens vid lunchtid. Magdalena Andersson var överens med talmannen om en statsministeromröstning denna vecka.

Det vore underligt om inte Magdalena Andersson (S) till slut kan bli överens med Nooshi Dadgostar (V) om en ny statsminister efter Stefan Löfvens (S) avgång. Andersson var återhållsam med kommentarerna på presskonferensen varför förhandlingarna med Vänsterpartiet krånglar. Allt pekar på att det gäller pensionerna. Självklart ska Vänsterpartiet behandlas som en likvärdig part i regeringsunderlaget.

Den så kallade ”förnedringsklausulen” i Januariavtalet mot Vänsterpartiet gäller inte längre. Januariavtalet föll den dag Nyamko Sabuni (L) hoppade av och började flumma om en borgerlig regering med aktivt stöd av främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Utfrysningen av Vänsterpartiet borde över huvud taget inte ha funnits med i Januariavtalet. Det var Liberalerna som drev fram kravet i pakt med Centerpartiet.

Det var ingen lyckad taktik för någon av januaripartierna. Det är skillnad på de två så kallade ytterkantspartierna. Vänsterpartiet gjorde upp med kommunismen under en lång resa under senare delen av 1900-talet. En vitbok utkom på 90-talet. Berlinmuren föll 1989 och Sovjetunionen försvann 1991.

Sverigedemokraterna förtränger sitt nazistiska förflutna och någon vitbok har ännu inte synts till, även om Jimmie Åkesson lovar att någon okänd akademiker ska skriva den. Det är ett faktum som den ”liberala borgerligheten” inte låtsas om. De borgerliga blir istället förbannade på att de buntas ihop med nazism. Den sammanblandningen har de bäddat för själva, utom Centerpartiet.

Nooshi Dadgostar (V) hade senare på måndagseftermiddagen en egen presskonferens. Hon vill fortsätta förhandla med Magdalena Andersson fram till statsministeromröstningen på onsdag. Vi får se om det blir en uppgörelse mellan en rödgröna regeringen och Vänsterpartiet samma dag som regeringens budget också ska röstas igenom. Det ligger inte i någons intresse med en ny regeringskris. Sverige behöver en handlingskraftig regering nu.

Med stor sannolikhet blir Andersson och Dadgostar överens på något sätt hur garantipensionerna ska höjas denna mandatperiod. Den frågan ska inte hindra att Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Både Magdalena Andersson och Nooschi Dadgostar vill vara konstruktiva. Det säger de själva.

Hans BülowSkicka e-post