Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Måndagsintervju med Birgit Birgersson Brorsson

Sydöstran får ett samtal med socialdemokraten Birgit Birgersson Brorsson, som lyckats med bravaden att stänga Sverigedemokraternas skyltfönster i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 23 oktober 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Birgit Birgersson Brorsson, socialdemokrat, Sydöstran, valrörelsen 2022Foto: Stig-Björn Ljunggren

Vi är många som ansett att Sölvesborg är ”kassaskåpssäkert” för Sverigedemokraterna. Men nu förlorade de makten. Alla undrar - hur tusan gick det här till?

– Vi har hela tiden sagt att vi är beredda ta ansvar tillsammans med alla partier, utom Sverigedemokraterna. Men vi trodde nog inte att så skulle bli fallet, med tanke på valsiffrorna. Men nån dag efter valet tog tog vi ändå kontakt med Moderaterna. Ju mer tiden gick konstaterade vi att här finns det en öppning, att det kunde bli någon form av samarbete ...

”Vi har hela tiden sagt att vi är beredda ta ansvar tillsammans med alla partier, utom Sverigedemokraterna.”
Birgit Birgersson Brorsson, intervjuad av Stig-Björn Ljunggren
Annons

Fick moderaterna bättre kemi med er än de fick med Sverigedemokraterna?

– Jag vet inte skälet. Men vi vet att den som vill få igenom något måste alliera med någon annan, om du inte har egen majoritet. Vi hade väldigt intressanta och trevliga möten med moderaterna, inga hårda ord, såg på detta ömsesidigt. Steg för steg så växte det fram.

Men Sverigedemokraterna måste väl ha fattat att moderaterna kunde gå någon annanstans? Det är väl A och O i en förhandling, att försöka förstå vilka alternativ som motparten har?

– Det borde de ..

Du har lång facklig erfarenhet som förhandlare, har det varit till hjälp?

– Det har inte varit någon nackdel, men jag har inte förhandlat själv utan haft med mig partikamrater som har lång politisk erfarenhet. Det viktiga i en förhandling är att du måste lyssna! Du måste höra vad den andra parten säger. Och förstå att när du går ut ur förhandlingen måste alla känna sig hyggligt nöjda, ”detta kan jag leva med” ...

Det är ju inte självklart för socialdemokrater att samverkan med moderaterna, och inte minst är det också tvärtom. Vad får moderaterna ut av detta som de inte får av Sverigedemokraterna?

– Dom får en partner som de kan diskutera med! Vi kommer att lyfta vårt, de kommer att lyfta sitt, det finns en hel del saker där vi är överens. Det andra får vi klara av efterhand. Vi har viljan att göra något gemensamt. Det finns inte så mycket ideologi i sakfrågor, som skolan och omsorgen, sådant som cykelvägar och liknande

Det talas om svekdebatt inom moderaterna men borde det väl vara mer inom Sverigedemokraterna? Det är trots allt deras förhandlare som slarvat bort ett guldläge?

– Det borde bli det, det vore intressant att veta mer varför det går så här för Sverigedemokraterna, det finns ju andra kommuner där de också haft svårt att samverka och styra.

Annons

Sverigedemokraterna säger att sakpolitiken är det avgörande och klagade över att moderaterna bara pratade om att de ville ha positioner i kommunen. Men kan du driva sakpolitik utan att också ha en rejäl bemanning?

– Nä, det går inte. SD tänkte att de skulle ha flesta posterna eftersom det skulle spegla valresultatet. Men är du inte tillräckligt representerad i ett styre så hamnar du i beroendeställning och får inte möjlighet att utveckla din politik. Vi är pragmatiska så även om vi är dubbelt så stora som moderaterna så ser vi till att de får en representation som är matematiskt större än deras valresultat.

I valrörelsen körde ni med ”Sölvesborg kan bättre”. Konkret, på vilket sätt kommer det att märkas för Sölvesborgarna?

– Framförallt att Sölvesborg blir ett varmare och mer öppet samhälle. Inte någon symbolpolitik mot människor från andra länder och liknande. Och vi kommer att satsa mer på vård, skola och omsorg. Det är inriktningen.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons