Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Misslyckades hålla smittan borta

Coronaviruset drabbar människor olika hårt i världens länder. Även i Sverige. De mer välbeställda har större förutsättningar att skydda sig mot smittan. Medborgare i fattiga eller krigsdrabbade länder drabbas hårdare.
Publicerad 13 april 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Att coronasmittan trängt in i äldreomsorgen är ett stort misslyckande.
Att coronasmittan trängt in i äldreomsorgen är ett stort misslyckande.Foto: Pontus Lundahl/TT

Medborgare i mogna demokratier kan känna sig mer trygga än medborgare i diktaturer eller halvdiktaturer. Medborgare i länder med nationalistiska regeringar lever farligare än i länder med regeringar som har stark demokratisk legitimitet.

Dit räknas den svenska minoritetsregeringen. Den lyssnar på sakkunskapen, den har goda relationer med oppositionens partier och medborgarna har stor tillit till våra myndigheter. Länder med stark politisk polarisering och/eller auktoritära tendenser i ledarskapet är svagare.

Annons

Folkvett fungerar bättre än toppstyrning.

Tack vare snabb tillgång till seriösa medier vet medborgarna vad som krävs av dem för att komma igenom coronakrisen. Vaksamheten tycks vara stor mot fördomar, hets och propaganda så här långt. Inga religiösa dignitärer har än så länge varnat för Guds vrede.

Det finns politiska stollar som Bolsonaro i Brasilien, Lukasjenko i Vitryssland, Ortega i Nicaragua och Trump i USA. De förminskar krisen eller pratar strunt. Donald Trump har en enastående förmåga att svänga med i opinionsvinden när han märker hur många felbedömningar han gör. Hans rådgivare borde ha dålig nattsömn.

Putin i Ryssland håller en låg profil. Likaså den kinesiska stats- och partichefen Xi Jingpeng. De avvaktar utvecklingen. Ingen vet med bestämdhet vad som är rätt och fel i coronakrisen. Utom stollarna.

Statsminister Stefan Löfven (S) och statschefen Carl XVI Gustaf åtnjuter folkets förtroende. Ändå är det ett stort misslyckande för regeringen att smittan sprider sig i äldreomsorgen. Det är ju i första hand våra äldre och sköra vi ska skydda. Varför fungerade inte ”smittskyddet” för våra äldsta medborgare?

Med tanke på hur underfinansierad äldreomsorgen är är det inte så konstigt att det blev ett misslyckande. 8 april intervjuade Rapport (SVT) ett vårdbiträde tillika tidigare chef för hemtjänsten i en kommun i Stockholmsområdet, Lars Lindberg. Han kan inte förstå förvåningen hos beslutsfattare varför smittan sprider sig i äldreomsorgen.

Utbildningen brister i äldreomsorgen, personal jobbar utan skyddsmedel, de jobbar per timme och har inte råd att vara hemma om de blir sjuka. Det är arbetsvillkor beslutade av politiker som bäddat för misslyckandet.

Lars Lindberg känner sig medskyldig till bedrövelsen över de enorma problemen i äldreomsorgen - inte minst i Stockholm. Hans uttalanden borde ha stor politisk sprängkraft - men som så mycket annat drunknar hans självkritik i floden av coronanyheter.

Världen är i stress våren 2020.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons