Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: När förakt och angrepp görs till metod göds hatet

I USA rullar nu protesterna runt om i landet mot den brutalitet som ändade George Floyds liv i Minneapolis. Naket och totalt utan all mänsklig respekt avslöjades polisbrutaliteten. En film rullades ut på sociala media och hela händelsen blev snabbt viral.
Mats Johansson
Publicerad 2 juni 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Georges Floyds död tände eld på den underliggande misstro och rasism som finns i det amerikanska samhället. Städerna brinner, protestmarscherna avlöser varandra och nationalgardet möter människors vanmakt med gummikulor. Redan nu är det undantagstillstånd i 40 amerikanska städer.

USA är ett kluvet land. Tudelat och med hårda motsättningar. Stora grupper som möter ett iskallt utanförskap. Med en politisk ledning, en president, som upphöjt angreppen och misstron till sin strategiska metod. Föraktet och påhoppen göder hatet. Den stundande presidentvalskampen kommer säkert att ytterligare späda på de hårda motsättningarna. Det kloka samtalet offras för konfrontationen.

Annons

Sverige brukar importera trender från USA. Det finns gott om exempel på detta. Det gäller inte minst politiska strateger som ofta har pendlat till de amerikanska kampanjhögkvarter för att hitta metoder och idéer. Och vi har redan sett en del tendenser kring rimligheten att ifrågasätta journalister och media.

Just nu råder det i stort borgfred i den svenska politiska debatten.

Det som oroar är den verklighet som vi kommer att möta efter corona. När pandemi-notan ska betalas, när företagen måste upp på egna ben, när arbetslösheten riskerar att skjuta iväg och när vi gemensamt måste ta oss ur den ekonomiska krisen. Det kommer att kosta på.

Då kommer det finnas krafter som vädrar morgonluft och bortser från att roten till krisen heter covid-19. Och istället åter kommer att lansera orsaken finns i migration, invandring och människors flykt. När någon importerar Trumps retorik är risken stor. Det matar föraktet, hatet och rasismen. Då kan våra städer också brinna.

Annons
Annons
Annons
Annons