Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norfall beredd på budgetoreda

Malin Norfall, S, leder den största partikonstellationen i Ronneby kommun. Hon kunde ha blivit vald till kommunstyrelsens ordförande. Men det ville inte Sverigedemokraterna. SD är ett stödparti åt Moderaterna.
Publicerad 27 november 2014
Malin Norfall, S, kämpande ända in i det sista för att bli kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. Hon eftersträvade blocköverskridande majoritetsstyre men borgerligheten ville inte utan sätter sig i beroendeställning till Sverigedemokraterna. Foto: Mattias Mattisson
Malin Norfall, S, kämpande ända in i det sista för att bli kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. Hon eftersträvade blocköverskridande majoritetsstyre men borgerligheten ville inte utan sätter sig i beroendeställning till Sverigedemokraterna. Foto: Mattias Mattisson

Roger Fredriksson, M, kan med ett svagare stöd från sin borgerliga partikonstellation regera vidare.

Malin Norfall tror inte att hans allians håller hela mandatperioden ut. Roger Fredriksson tror naturligtvis tvärtom och är beredd att samtala med Norfall. Men efter gårdagens omröstning i Ronneby fullmäktige vittnade Malin Norfall om att hon inte märkt någon förhandlingsvilja över blockgränsen så här långt. Ska man dansa tango måste man vara två.

Annons

Sverigedemokraterna är både ett extremt högerparti och ett populistiskt parti. Vi ser det dessa dagar i Riksdagen. Där drar SD maximala växlar på sin vågmästarposition. Media rapporterade igår att partiet ger besked på tisdag hur man tänker lägga rösterna vid budgetomröstningen på onsdag. Regeringskris hotar.

I Ronneby löstes SD-problemet ut med att kommunstyrelsens arbetsutskott byggdes ut med en plats - en plats vikt åt SD. Sverigedemokraterna förväntas nu vara lojala mot den borgerliga alliansen i minoritet. De borgerliga partierna som är mindre än de rödgröna partierna i mandat är i klar beroendeställning till SD.

När dåvarande moderata kommunalrådet K-G Svenson efter valet 2006 i Karlskrona bjöd in SD till samtal blev han uppringd av partiledningen i Stockholm. Partisekreterare Per Schlingman tolererade absolut inget samröre med Sverigedemokraterna någonstans i landet. Idag är det ingen moderat partisekreterare som reagerar över samröret med SD i Ronneby.

Tiderna har förändrats och det är förmodligen en tidsfråga innan Moderaterna både förhandlar och gör upp med SD för att behålla makten i kommunerna. Moderaterna led svåra valförluster både nationellt och kommunalt i september.

Bäst för Ronneby hade varit ett blocköverskridande styre. Malin Norfall försökte åstadkomma detta. Folkpartiet övervägde att ta hennes utsträckta hand. Centern som historiskt också är ett samarbetsparti ville inte. Efter partiets nyliberala orientring är det idag ett högerliberalt blockparti även i Ronneby.

Det som går i grannkommunen Karlskrona går inte i Ronneby. Karlskronas borgerlighet har erfarenhet av att styra i minoritet och i beroendeställning till Sverigedemokraterna under åtta år. Folkpartiet och Centerpartiet ville inte fortsätta med det.

I kommunpolitiken styr inte ideologin lika starkt. Ofta är personkemin och tilliten för varandra som individer viktigare för att det ska bli blocköverskridande majoriteter som styr.

Omröstningen i Ronneby fullmäktige igår bjöd på en överraskning. Malin Norfall fick stöd av en borgerlig ledamot. Ronnebyalliansen har 19 mandat och SD 8 mandat. De rödgröna samlar 23 mandat men fick 24 röster för att Norfall skulle väljas till ordförande i kommunstyrelsen. Någonstans i den borgerlige gruppen finns en socialliberal tvivlare.

De rödgröna partierna får nu gå i opposition men också vara bered på budgetoreda under mandatperioden. Roger Fredriksson, M, har en uppförsbacke. Har han ett tryggt och stabilt gäng i SD som stöttar honom genom åren?

Han måste välja att samtala och förhandla med Malin Norfall. Idag finns inget gott samtalsklimat i Ronneby. Det är inte Malin Norfalls fel.

Hans BülowSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons