Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu behövs politiskt hantverk

Staten och kapitalet sitter i samma båt sjunger proggruppen Ebba Grön. Men staten och kommunerna/regionerna sitter också i samma båt. Och det finns anledning att ta in arbetsmarknadens parter i båten också.
Publicerad 5 april 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ett nytt fältsjukhus har byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö för att möta den ökade belastningen på sjukvården i samband med coronansmittan. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ett nytt fältsjukhus har byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö för att möta den ökade belastningen på sjukvården i samband med coronansmittan. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sverige har i praktiken fått en fyrpartiregering och därtill en lojal högervänsteropposition som har samma syn på behovet av fem krispaket som värderas till över 100 miljarder kronor. Det är satsningar som vittnar om Sveriges finansiella styrka.

Det finns ingen specifik rödgrön coronapolitik, lika lite som det finns en liberal dito eller konservativ och knappast heller en högernationalistisk coronapolitik.

Annons

Politiker kan ha olika åsikter om hur mycket miljarder krispaketen skall innehålla, eller tempot i beslutsprocessen. Nu handlar det om det politiska hantverket i en akut krispolitik.

Målet är detsamma. Liv skall räddas och jobben ska räddas så långt det går. Vi är mitt uppe i coronakrisen och ingen vet när den är under kontroll. Det finns oppositionella röster som undrar om regeringen gör rätt som lyssnar på experterna istället för att ta i hårdare mot smittrisken.

Andra länders regeringar väljer mer av lagar än rekomendationer.

Vad som är rätt eller fel vet vi efter coronan. Statsminister Stefan Löfven (S) litar på sina experter och kan inte göra annat i ett land med en politisk tradition där vi inte ska ha ministerstyre.

Samma sak hade gällt om statsministern hetat Ulf Kristersson (M). Vi föredrar landsfäder istället för starka män. Det gäller från Per Albin Hansson till Stefan Löfven.

Sverige är ett samarbetsinriktat samhälle men samtidigt också ett klassamhälle. Det är alltid människor med låga inkomster, otrygga jobb och otillräcklig utbildning (ingen gymnasieexamen) som också riskerar sämre hälsa och ökad otrygghet.

En LO-medlem och arbetare kan sällan arbeta hemifrån när smittan sprider sig. Hen måste ut på arbetsplatserna annars stannar Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger mycket riktigt att staten inte kan rädda alla jobb. Men staten borde i dessa undantagstider vara mer kreativ för att rädda småföretagare som plötsligt förlorat alla sina kunder.

Överbryggningspolitik handlar om kreativt politiskt hantverk som måste komma på plats här och nu.

Medborgarna uppmanas av politiken att ta hand om varandra. Det växer fram nya idéer för att hjälpa hjältarna i vården och i äldreomsorgen. Det är solidaritetshandlingar som gör Sverige starkare.

Annons

Vi ska leva i karantän mot smittan. Vi ska leva i solidaritet med medmänniskor efter förmåga. Det är bara att följa den gyllene regeln; gör mot andra som du själv vill bli behandlad.

Vi sitter ju i samma båt.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons