1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nya moderaterna och Alliansen är borta

Ulf Kristerssons dröm är att leda en moderatledd regering efter valet 2022. Inget konstigt med det. Men frågan är med vem han ska leda denna borgerliga regering. Säkert med KD. Kanske också med Liberalerna om partiet tar sig över riksdagsspärren.
Moderatledaren tillika statsministerkandidaten Ulf Kristersson på väg upp i talarstolen vid Moderaternas stämma i Västerås på torsdagen. Han vill börja en tre år lång resa till posten som ny statsminister. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är tveksamt om Centern är med i regeringsbildningen. Om SD talar Ulf Kristersson inte öppet. Regeringsfrågan är lika med politiskt spel för Ulf Kristersson.

Spel vill han inte befatta sig med. Han vill enbart vara sakpolitiker. Det är en illussion. Politik handlar om makt. För att få makt krävs både taktik och strategi (spel) för att nå makten.

På torsdagen öppnade Kristersson moderata partistämman i Västerås som pågår till söndag. Han lovar att svenska staten ska ta tillbaka kontrollen. Med andra ord ska m-politiken domineras av lag och ordning - en klassisk profilfråga för högern. Det ingår självklart i en skuggstatsministers och oppositionsledares roll att kritisera sittande regering.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men en skuggstatsminister måste rimligen också presentera vilken slags borgerlig regering han vill leda. Det räcker inte att bara säga: – Moderaterna ska vara den självklara regeringsbildaren.

Det tidigare allianspartierna Centern och Liberalerna har avtal med rödgröna regeringen för att hålla SD utanför inflytande. Det tycker Moderaterna är ett svek.

Ulf Kristersson och hans vänner på de flesta borgerliga ledarsidor vill helst inte prata om SD. De vill inte prata om organiserat samarbete med SD i södra Sverige. Moderater i Skåne/Blekinge tycker inte som de liberalkonservativa partivännerna i Stockholm. Det vet Kristersson.

Enligt m-ledaren inleder partiet nu en tre år lång resa till nästa ordinarie val. Ambitionen är att ”återupprätta samhällskontraktet mellan stat och medborgare” och göra Sverige till ett land där människor med sämre förutsättningar kan göra klassresor.

M-ledaren hyllar ofta den generella välfärden. Men den ska i praktiken till stora delar överlämnas till marknadskrafterna. Här går en skarp linje mellan höger och vänster.

Regeringen har haft blocköverskridande samtal om gängkriminaliteten i höst och nya skärpta lagar är på väg. Moderaterna hoppade av samtalen och vill göra kriminaliteten till en vinnarfråga i kommande valrörelse. Kopplingen till väljarförluster till Sverigedemokraterna är uppenbar.

Det regeringsbärande moderata partiet får inte bli tredje största parti efter Socialdemokraterna och SD.

Moderaterna är inte längre nya Moderaterna även om logotypen syns på partiets expeditioner. Alliansen finns inte längre. Fyra områden prioriteras under Kristerssons tre år långa resa; lag och ordning, klimatet, ekonomin och invandringspolitiken. Försvaret är inte en hjärtefråga längre?

Kristersson var bitter för ett år sedan när han inte fick bilda regering. Idag är han gladare när ett nytt konservativt högerblock växer fram med M, KD och SD. Men det ska man tala tyst om.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.

Ledare

Centern bryter med Moderaterna

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.