Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Ledarkrönika: ”Nyheter Idag sprider oro i krisen”

Samtidigt som det svenska civilsamhället gör allt för att hantera krisen med smittspridningen av coronaviruset så finns det en nyhetssida som varje dag gör sitt yttersta för att spä på oron och skapa splittring bland medborgarna. Sverigedemokraternas husorgan Nyheter Idag feltolkar och vrider på all information om krisen för att skapa egna nyheter.
Hampus Engqvist
Publicerad 18 mars 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det är givetvis ett fruktansvärt cyniskt sätt att se på en pandemi som en chans att få fart på sin agenda att så frön av splittring i ett samhälle. När landets övriga opposition kliver tillbaka och försöker visa en enad front för att experter och regeringen ska få göra sitt jobb utan att behöva ägna sig åt politiskt spel så väljer Nyheter Idag att kliva fram och utnyttja situationen.

Sjukdomen covid 19 är allvarlig i sig. Inte för de breda massorna, men riskgrupper och äldre kan drabbas av allvarliga komplikationer om de insjuknar. Det allvarliga för samhället är om vi inte klarar av att hålla ihop utan panik sprider sig som destabiliserar våra viktiga samhällsfunktioner. Desinformationen som sprids av Nyheter Idag underminerar våra myndigheter och gör att krishanteringen blir mycket svårare att hantera. Korrekt information till medborgarna är en grundförutsättning.

Annons

I ett krisläge är det svårare än normalt att tänka källkritiskt och sansa sig. Även objektiva nyheter vållar stor oro och framkallar starka känslor. Då blir det enklare än vanligt att sprida falska eller vinklade nyheter.

Vi har åsikts- och yttrandefrihet i Sverige. Hur man förvaltar de friheterna är upp till var och en. Jag hade gärna förbjudit sidor som sprider desinformation vid särskilt kritiska tider, men det finns en risk att det hade motverkat syftet. Vi behöver istället hjälpas åt att sansa oss och våga ta diskussionen vid fikaborden och på sociala medier när en kollega eller vän berättar om något oerhört som de har läst eller hört. Är det för bra för att vara sant så är det oftast så.

Annons
Annons
Annons
Annons