Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ordkriget i Sälen

Ett inbördes ordkrig bröt ut under söndagen som slutade i något slags vapenstillestånd under måndagen. Det gäller ordval om säkerhetsläget i Östersjöområdet.
Publicerad 15 januari 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talar på Folk och Försvars årliga rikskonferens på måndagen. Ordkriget är för tillfället avblåst.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talar på Folk och Försvars årliga rikskonferens på måndagen. Ordkriget är för tillfället avblåst.Foto: Henrik Montgomery/TT

För svenska allmänheten var sannolikt ordkriget obegripligt. Men för försvarspolitiker och intresserade medborgare som följer den säkerhetspolitiska debatten var det säkert intressant. Media och borgerligheten spekulerade i en öppen spricka i regeringen Löfven. Motsättningarna mellan försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström skulle hota svenska säkerhetsintressen.

Media har vänt och vridit på vad som sägs i statsministerns tal till deltagarna på Folk och försvars årliga möte i Sälen och vad Peter Hultqvist säger. Stefan Löfven använde inte försvarsberedningens slutsats före jul att krig inte är uteslutet. Lövfen talade istället om det var inte sannolikt med krig. Det kan tyckas som en bagatell men det hade varit bra om regeringens statsråd hade rett ut saken innan de reste till Sälen.

Annons

Bråket om en korrekt formulering och därmed om riskerna för att Sverige skulle angripas i någon slags blixtattack från Ryssland förtjänar en vettigare debatt. Peter Hultqvist tonade på måndagen ned ordbråket . Han tänker inte överpröva försvarsberedningens slutsats i december ifjol. Den leds för övrigt av partivännen och tidigare försvarsministern Björn von Sydow.

I sitt anförande i Sälen gjorde han en parallell till Tage Danielssons fyndiga monolog i slutet på 70-talet om sannolikheten att en kärnkraftsolycka händer. Det osannolika hände nämligen i Harrisburg 1978. Alla fullvuxna svenskar kommer ihåg sannolikhetskalkylerna i kärnkraftsdebatten vid den tiden. Det som inte kunde hända hände och Sydow räknade upp Tysklands anfall på Norge och Danmark 1940 och terrorattackerna mot USA 2001.

Björn von Sydow själv har legat lågt med att kommentera ordkriget inom regeringen om det sannolika med ett ryskt angrepp på Sverige. Hultqvist och regeringen har uttryckt sitt fulla förtroende för Sydow och alla som sitter i försvarsberedningen som ska bli klar med sin analys år 2019. Men ordkriget är inte slut för det. Allan Widman, L, ordförande i riksdagens försvarsutskott, har KU-anmält utrikesminister Margot Wallström, S, för hennes sätt att uttrycka sig om försvarsberedningens slutrapport.

Hon har spridit en felaktig version av rapporten och därmed brutit mot kraven på objektivitet och saklighet, tycker Widman. Det märks att Sverige nu går in i en valrörelse. Politikerna, inte minst i den borgerliga oppositionen, är stridslystna. Tonläget blir lätt uppskruvat. Borgerligheten värdesätter Hultqvist som realpolitikern och Margot Wallström som idealisten i regeringen.

Det går säkert att vinna en och annan poäng i den sortens angrepp på regeringen. Men då ska man veta att Hultqvist och Wallström är erfarna politiker som aldrig utåt skulle börja gräla med varandra. Efter Folk och försvarskonferensen i Sälen kommer med all sannolikhet hela historien blåsa förbi.

Glöm inte att borgerligheten i höstas försökte avsätta Hultqvist vilket slutade med ett rejält skott i foten för borgarna. I höstas var Hultqvist en belastning - nu är han en realpolitiker i de borgerligas ögon. Istället är det Wallström som ska jagas.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons