Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ovärdigt finns fattigpensionärer

Det har länge funnits ett stort missnöje i pensionärsrörelsen över det underfinansierade pensionssystemet. Det är et berättigat missnöje och pensionärerna ska inte betraktas som ett särintresse. Vi blir alla gamla och pensionärer en dag.
Publicerad 27 februari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Pensionärer demonstrerar utanför socialdemokraternas kongress i Örebro ifjol. Foto: Peter Wallberg / TT
Pensionärer demonstrerar utanför socialdemokraternas kongress i Örebro ifjol. Foto: Peter Wallberg / TT

När statsrådet Morgan Johansson (S) träffade socialdemokratiska kommunalråd, regionråd och riksdagsledamöter i veckan i Karlshamn lyfte han fram flera krav som partiet nu ska prioritera.

Ett av kraven är höjda pensioner. Det nuvarande pensionssystemet är underfinansierat och missgynnar låginkomsttagare. Det finns ett systemfel som partiernas pensionsgrupp måste lösa. Sker inte det måste Socialdemokraterna överväga att lämna Januariavtalet.

Annons

Det finns en framväxande opinion i arbetarrörelsen att Sverige behöver ett nytt pensionssystem. Den socialdemokratiska föreningen Reformisterna är en pådrivande kraft i opinionen för en reform.

Daniel Suhonen i föreningen anser helt riktigt att S ”måste vara beredda att lämna pensionsgruppen och lyfta pensionsfrågan tillbaka till väljarna att avgöras i ett val eller en folkomröstning.”

Föreningen har startat en kampanj för att trycka på för ett nytt pensionssystem. Här kommer landets pensionärsorganisationer vara viktiga för att påverka politikerna i Januariavtalet.

Det är kvinnorna som drabbas mest av usla pensioner. Det beror på att Sverige inte är jämställt. Kvinnor har lägre löner än män, kvinnor jobbar mer deltider och de tar mest ansvar för vården av barnen i föräldraförsäkringen.

Många tänker inte på att ojämlika villkor i arbetslivet också påverkar pensionernas storlek.

Vanliga löntagare har rätt att kräva en god ålderdom efter arbetslivets slut. I ett välfärdsland som Sverige vill vara ska det inte finnas fattigpensionärer. I Dagens Nyheter berättar ensamstående ålderspensionären Laila Wahl att hon inte kunde tro att hon skulle hamna under EU:s fattigdomsgräns.

Hon trodde att hon skulle få ut 70 procent av sin tidigare inkomst i pension. Det blev 40 till 50 procent av tidigare lön.

Det förstår alla att det går inte att leva på om det inte finns barn som kan skjuta till extra pengar. Stockholms stadsmission larmar samtidigt om att allt fler äldre kvinnor lever som fattigpensionärer och tvingas söka sovplatser på härbärgen.

Det är ensamstående äldre kvinnor som drabbas värst av fattigdomen. Vid nästa val måste fattigpensionärernas levnadsvillkor komma upp i valrörelsen. Pensionärerna är en stor väljargrupp. Det kan inte något politiskt parti nonchalera.

De som under ett helt arbetsliv byggt Sverige ska naturligtvis ha skäliga pensioner att leva på.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons