Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elina Gustafsson: Personkulten kring Tegnell håller på att gå över styr

En typisk tjänstemanna-pappa. Lite stel, lugn, glasögon - en ganska vanlig helt enkelt. En man som för de flesta tidigare var helt anonym har nu seglat upp som en rikskändis.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 17 april 2020
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Själv visste jag knappt vad en statsepidemiolog gjorde för något innan Corona-pandemin försatte samhället i gungning. Jag pratar såklart om Anders Tegnell. Han som syns, hörs och citeras flera gånger dagligen idag.

I går fyllde han år och hyllningarna och gratulationshälsningarna kände inga gränser. Vissa inlägg kunde nästan liknas vid 100-årshälsningar till en gammal farmor. Fint och hedersamt såklart. Tegnell och gänget på Folkhälsomyndigheten har haft en minst sagt intensiv arbetsbörda den senaste månaden och självklart förtjänar de att respekteras för det arbete de gör för vårt land. Men börjar inte denna personkult blir lite väl överdriven? Det trycks t-shirts, skapas hjälte-bilder på Tegnell som skulle platsa som omslag till en Hollywoodfilm. Det sprids filmklipp, säljs klistermärken och startas insamlingar för att köpa blommor till honom.

Annons

Senast såg jag att magasinet café hade ett uppslag där man kunde "sno stilen" från Anders Tegnell. Dvs reklam och tips på var man kan köpa för kläder för att se ut som Tegnell (?) Bekväma sneakers, piketröjor under finstickade mörkröda pullovers och matchande vinröda chinos till. Säga vad man vill om Tegnell men något modelejon är han väl ändå inte?

Ja. Anders Tegnell är kompetent och kunnig inom frågor som rör smittskydd och pandemier och det är av förklarliga skäl precis av den anledningen som han innehar uppdraget som statsepidemiolog. Det vore mer orimligt om han INTE var kompetent, vilket nu flertalet självutnämnda experter kämpar stenhårt för att bevisa, framför allt på sociala medier. Visst är det fascinerande att se hur snabbt och effektivt folk tycks blir experter inom allt från diverse skyddsutrustning inom vården, smittskydd och bakteriologi. Det är nästan skrattretande att se hur "kompetens-resistensen" sprider ut sig i krisen som denna. Kan vi snälla bara låta Tegnell och gänget göra sitt jobb nu och sen när allt är över så kan vi börja diskutera huruvida han ska få ett eget sommarprat eller inte. Både överdriven personkult och hatpropaganda blir löjligt i tider som dessa.

Annons
Annons
Annons
Annons