GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Problemmåndag med Susanne Johansson, Kommunal

Sydöstrans ledarintervjuer om de problem vi står inför, talar idag med Susanne Johansson, ordförande Kommunal, sektion 6.
Publicerad 22 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Susanne Johansson, ordförande för Kommunal, sektion 6, intervjuas av Sydöstran om läget i vården. Som inte är bra.
Susanne Johansson, ordförande för Kommunal, sektion 6, intervjuas av Sydöstran om läget i vården. Som inte är bra.Foto: Marcus Palmgren

Du jobbar som ”resursare” i Region Blekinge, vilket innebär att du gör lite av varje, beroende på vad som behöver göras för dagen, på café, städning, köket etc. Innebär inte det att du får se och höra rätt mycket?

– Ja, så är det. Vilket också ger mig en bra inblick i hur det fungerar i vården …

Ärligt talat, hur illa är det egentligen? Alla verkar vara överens om att det är rätt illa?

– Jag har jobbat i 40 år inom regionen. Tidigare styrde socialdemokraterna, och det var inte alltid bra då heller, men så här dåligt har det aldrig som när de borgerliga tagit över …

Vad är problemet då?

– Vi har exempelvis gjort flera anmälningar till arbetsmiljöverket om den dåliga arbetsmiljön. Ledningen för Region Blekinge har skickat in löften om förbättringar som de ska göra men i verkligheten har de inte genomfört någonting.

”Vad borgarna säger är att 'tack ska ni ha för att ni har slitit i pandemitiderna! Nu ska vi sälja ut er…”
Susanna Johansson, intervjuad av Sydöstran

Men varför? Alla vet att det är problem, inte minst när det gäller personalförsörjningen, och om alla pratar om hur jävlig arbetsmiljön är så lär det inte bli lättare att rekrytera?

– Ja, så är det. De lyssnar på vad vi säger, men sen händer inget. Senast var vi ett 60-tal personalrepresentanter från hela regionen – då gav ledningen oss en halvtimme på sig, sen drog de till ett annat möte som var viktigare.

Det låter som den bild jag också har fått, att det finns en slags överinarbetad arrogans … så vad är det ni från Kommunal vill ska göras då?

– Öppna ny medicinavdelning, öppna upp bemanningspoolen som vi hade tidigare, och så vill vi ha ett ”Rakprojket”, som säkrar ”rätt person på rätt plats”. En ny medicinavdelning behövs för att lätta på trycket hos de övriga avdelningarna som har konstant överbeläggning. Bemanningspoolen är nödvändig för att det inte ska bli så mycket övertid. Som det är nu kan du komma till jobbet klockan sju, och sedan tvingas ta ett dubbelpass till sent på kvällen …

Det måste ju vara fullständigt outhärdligt om det är så hela tiden? Är inte mycket övertid en klassisk indikator på att en arbetsplats är vanskött?

– Därför måste vi få tillbaka bemanningspoolen. Och problemen fanns innan pandemin, så det har inte med detta att göra.

Och då slutar det med att folk slutar? Säger upp sig?

– Ja, det slutar folk överallt. Det är svårt att få tag på ny personal. Det är dåligt.

Det här projektet ni efterlyser om ”Rätt person på rätt plats”, borde inte det vara självklart?

– Men det är det inte. Det skulle behövas en styrning så att rätt yrkesgrupp gör rätt saker.

Det som sägs är att Region Blekinges politiska ledning lallar runt, håller sig undan så gott det går … det ger rätt dystra framtidsutsikter för vården i länet?

– Ja, läser vi i borgarnas budget så verkar framtidsplanen vara att sälja ut vården. De skriver att egentligen kan vem som helst ha hand om verksamheten, bara folk får bra vård. De har redan börjat med post, och liknande, nu vill de göra samma sak med vården, själva kärnverksamheten. Då slipper ledningen ha med personalen att göra! Vad borgarna säger är att ”tack ska ni ha för att ni har slitit i pandemitiderna! Nu ska vi sälja ut er…”

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post