Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Robotarna tar inte över - inte än

Det sägs att robotarna kommer att ta över. Tillsammans med algoritmerna, som styr vårt informationsinhämtande på Internet, kommer vi att gradvis komma att förslavas av en teknik som vi själva skapat.
Publicerad 11 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Slaveriet har kommit tillbaka, när i form av en robot som klipper gräset åt sin härskare.
Slaveriet har kommit tillbaka, när i form av en robot som klipper gräset åt sin härskare.Foto: Johan Nilsson/TT

Ungefär så brukar dysterkvistarna resonera. Men att vi släpper in tekniken i våra liv beror väl i hög grad på att den gör livet bättre. Det är inte för att vi vill bli förslavade, utan därför att vi vill ha en ombonad tillvaro.

Ta det där med gräsklippning. Visst är det bra för motionen att klippa gräset med en gammal hederlig handjagare. Men när maskinklipparna kom blev de snabbt populära, i synnerhet sen de blivit självgående.

Annons

Och nu ser vi nästa språng – robotarna lovar att klippa gräsmattan bara vi ger deras skapare en rejäl bunt tusenlappar. Allt oftare ser vi robotgräsklippare medan deras ägare sitter på verandan och övervakar allt, med en kall öl i handen.

Vem som slavar för vem är därför rätt tydligt. Vi människor har återinfört slaveriet. Men slavarna kommer också att ta över sånt som människor gör idag.

I senaste numret av Maskinentreprenören (”Sveriges bullrigaste tidning” kallar de sig…) kan vi läsa att några satellitstyrda gräsklippare börjat ta över klippningen av gräsrullbanorna vid Jönköpings Airport. Det är en experimentverksamhet av Husqvarna AB som hoppas att kunna utveckla produkten till att sköta stora ytor på egen hand.

Så alla som tjänar sitt levebröd på gräsklippning bör spana efter alternativa sysselsättningar.

För jobba ska vi! Statsminister Stefan Löfven återupprepade i regeringsförklaringen socialdemokraternas mantra, att jobb, välfärd och ett gott liv hänger ihop.

För, sade Löfven, arbete är ”avgörande för den enskilda männniskan, för alla som går upp när klockan ringer, tar en kopp starkt kaffe till frukosten och sedan går till jobbet. Arbetet ger försörjning men också gemenskap, möjligheten att själv bygga sitt liv – och bidra till sitt land.”

Och sen, efter denna visionära förkunnelse, kom ett knastertorrt löfte om vad som bör göras:

”För att bättre kunna möta behoven fortsätter reformeringen av Arbetsförmedlingen.”

Sexigare än så kan inte politik bli. Först en principiell vision om tidig morgon, kaffe, jobb. Därefter löfte om politisk handling: Fixa Arbetsförmedlingen!

”Sexigare än så kan inte politik bli. Först en principiell vision om tidig morgon, kaffe, jobb. Därefter löfte om politisk handling: Fixa Arbetsförmedlingen!”
Stig-Björn Ljunggren

(Visst kan vi höra oppositionen gläfsa i bakgrunden: Stygga sossar! De vill tvinga alla att dricka kaffe på morgonen! Fy fabian, rena DDR-Sverige! Vi vill ha valfrihet. Vi vill att alla ska kunna få göra RUT-avdrag för en varm kopp choklad på mornarna, gärna med vispgrädde!)

Annons

Så hur blir det, kommer vi att förslavas av tekniken?

Knappast. Robotarna tar inte över. Och om det finns en risk för det märker vi först den dag vi kan ringa upp banken, prata med en robot i tron att det är en vanlig människa, och faktiskt får hjälp med våra problem.

Och dit är det ännu oerhört långt, det vet alla som tagit en dust med de värdelösa tekniska lösningar som bankerna har idag. Då tror vi mer på robotgräsklipparna. De fungerar och gör uppenbar nytta.

Visst, det kanske banken gör också, men i så fall syns det inte lika bra.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons