Rör inte värnskatten nu

Ledare Artikeln publicerades
Bennie Ohlsson från Ronneby, mediaprofil i Blekinge (styrelseordfröande i Gota Media) föreslår att värnskatten inte slopas nästa år. Hans förslag borde definitivt prövas av finansminister Magdalena Andersson. Foto: Patric Söderström
Bennie Ohlsson från Ronneby, mediaprofil i Blekinge (styrelseordfröande i Gota Media) föreslår att värnskatten inte slopas nästa år. Hans förslag borde definitivt prövas av finansminister Magdalena Andersson. Foto: Patric Söderström

5:e augusti fick jag en lång text av två bekymrade ronnebybor. Då liksom nu befinner vi oss i semestertider med nyhetstorka och låg politisk aktivitet. Själv var jag också på semester.

Den långa texten är författad av Bennie Olsson och Jan Demerud. Det är två veteraner från Ronneby och Bennie Olsson är en känd Blekingeprofil - inte minst i mediabranschen (Gota Media).

De båda brevskrivarna har sänt sin text till rader med politiker och mediarepresentanter. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Anderson fanns med på sändlistan. Andra mottagare var partiledarna och Blekinges riksdagsledamöter samt kommunalråd i länet.

Ohlsson och Demeryd presenterar ett konstruktivt förslag för att värna statsfinanserna och hjälpa landets kommuner inför en bister budgethöst. Snart ska regeringen samlas på Harpsund vilket alltid görs i augusti varje år. Finansminister Magdalena Andersson presenterar sin och regeringens bedömningar av reformutrymmet.

I höst kommer Januariavtalet att prövas i skarpt läge. Den nu löpande budgeten är ett verk av M och KD med stöd av SD. I Januariavtalet har den s-ledda regeringen fått kompromissa med att slopa värnskatten. Den skatten infördes temporärt under 90-talets statsfinansiella kris. Men den hängde kvar under flera mandatperioder fram tills nu.

Borgerligheten har sett den som fientlig mot människor som vill studera och göra yrkeskarriär (det ska löna sig att arbeta) . Men f.d. finansminister Anders Borg, M, behöll värnskatten eftersom den var en god och stabil intäktskälla. Under hans statsrådstid gällde målet att samla i ladorna inför sämre tider.

Nu närmar sig sämre tider enligt alla bedömare. Kommunerna och inte minst Ronneby kommun blöder ekonomiskt. Växande underskott tornar upp sig när staten drar in de extra statsbidrag staten betalat ut under den omfattande flyktingmottagningen efter 2015. Därtill blir vi allt äldre, det finns också rader med eftersatta behov i välfärden.

Bennie Ohlsson och Jan Demerud föreslår att värnskatten som innebär sex miljarder till statskassan ska behållas under en övergångstid. De sex miljarderna borde användas till statsbidrag till kommuner som tagit ett extra stort ansvar för att ta emot flyktingar. Ronneby kommun skulle kunna räkna med drygt 50 miljoner i riktat stöd, enligt förslagsställarna.

Det här förutsätter att Liberalerna och Centerpartiet backar från beslutet att slopa värnskatten. Att det skulle ske är svårt att tro på i dagsläget. En omprövning hänger på om landets kommunalråd sätter press på regeringen. Vad säger de borgerliga partierna i Ronneby och andra kommuner i Blekinge?

Bennie Olhlson och Jan Demerud ser framför sig antingen stora skattehöjningar eller stora nedskärningar. Det beror på hur stor konjunkturnedgången blir. Deras uppmaning att vänta med att ta bort värnskatten som gäller för de med stora inkomster är absolut värd att pröva i höstens budgetarbete i regering och riksdag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.