1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rörig debatt i SVT

Söndagens partiledardebatt i SVT var en sällsynt rörig historia. Det syntes redan första minuten av sändningen när partiledarna stod uppställda framför programledarna. Där stod Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt mitt bland de församlade högerpartierna.
För första gången får vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt stå mellan de båda högerpartiernas KD:s (Ebba Busch Thor) och SD:s ledare (Jimmie Åkesson) i en partiledardebatt i SVT. Alla tre är dessutom överens om att inte slopa värnskatten. Foto: Fredrik Sandberg

Till vänster om Sjöstedt stod SD-ledaren Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, M, och till höger KD-ledaren Ebba Busch Thor. Det enda som förenade dem är att alla är oppositionspolitiker.

Men det är inte riktigt sant. Vänsterpartiet och Sjöstedt har gett sitt stöd att s-ledaren Stefan Löfven ska vara statsminister. Men Sjöstedt är samtidigt öppen för att fälla Löfvens s-ledda regering under mandatperioden. Hur det ska gå till är svårt att förstå.

Det märkliga är också att Sjöstedt faktiskt är överens med Ebba Busch Thor, KD, och Jimmie Åkesson, SD, på en viktig punkt. Alla tre vill behålla värnskatten.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Sjöstedt var på attackhumör på söndagskvällen och slog både åt höger och vänster. Det hade varit naturligt att kvällstidningarna hade utnämnt honom som vinnare på måndagens förstasidor. Det blev ingen vinnare över huvud taget. Däremot pekade Aftonbladets Lena Mellin ut den sämste debattören; nyvalde liberale partiledaren Nyamko Sabuni.

Och visst gjorde hon en blek insats. Hon trivs inte alls med januariavtalet tillsammans med Stefan Löfven, S. Han avskyr samtidigt att ha givit henne slopad värnskatt som present. Sabuni misslyckas att entusiasmera fler till Liberalerna.

quote
Söndagens partiledardebatt speglade mest hur dålig stämningen som råder just nu i inrikespolitiken.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund ogillar Löfvens besked att hålla nere invandringen. Bolund och Miljöpartiet lyckas samtidigt inte lyfta sig i opinionen när miljontals ungdomar i världen marscherar för klimatet under Greta Thunbergs ledarskap.

Den växande globala klimatrörelsen ger ingen draghjälp åt Miljöpartiet i opinionsundersökningarna. Det är i stället klimatförnekarna i Sverigedemokraterna som går som en raket i val och opinionsundersökningar.

Opinioner kommer och går. Och Sverige blir allt svårare att styra. Söndagskvällens partiledardebatt var den första efter januariavtalet och på onsdag blir det ny partiledardebatt i riksdagen men inte med Nyamko Sabuni. Hon sitter inte i riksdagen.

Det är för tidigt att räkna ut henne men faktum är att hon fick aldrig några hundra dagar med väljarna.

Annie Lööf, C, är däremot jätteglad över all liberal politik hon får genomslag för hos Stefan Löfven. Samtidigt ökar klyftorna mellan stad och land. Det borde oroa Lööf mer. Alliansen är död och Moderaterna storsatsar på att vara hårdast i kriminalpolitiken. Vilka lagskärpningar som än sker med den rödgröna regeringen kommer Ulf Kristersson, M, bara kräva ännu mer hårdare tag.

Söndagens partiledardebatt speglade mest hur dålig stämningen som råder just nu i inrikespolitiken. Det är spänningar i båda blocken. Stefan Löfvens regering är den enda möjliga.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.