Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rött kort för alla regeringar

Statsminister Stefan Löfven (S) höll ett förväntat jultal på söndagskvällen. Det är inte läge för politiska utspel eller för den delen utvärderingar av misslyckanden i svenska coronastrategin.
Publicerad 21 december 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll på söndagen sitt jultal till nationen. Bilden är från hans jultal 2015.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll på söndagen sitt jultal till nationen. Bilden är från hans jultal 2015.Foto: Anders Wiklund/TT

Den tiden kommer i nästa år. Löfven i likhet med kungen förväntas samla nationen efter det bedrövliga året 2020. Det var inte en socialdemokratisk partiledare som höll jultal i söndags.

Stefan Löfvens uppmaningar till svenska folket att också tänka på våra äldre och ensamma medborgare i julhelgen är vad som förväntas av en regeringschef. Stefan Löfven är ingen konfrontationspolitiker. Hans fackliga bakgrund i IF Metall gör honom till en kompromissande och förhandlande politiker. Det är en styrka.

Annons

KD-ledaren Ebba Buschs ledarskap imponerar inte. Hon gick först i våras ”i armkrok” med Löfven för att sedan slå fast att regeringen ”med berått mod” låtit smittan spridas till att nu senast kräva att Löfven ska fundera på att avgå. Han tänker naturligtvis inte avgå.

”Den s-ledda regeringen förtjänar kritik för att de svenska dödstalen är så höga. Coronakommissionens delrapport talar sitt tydliga språk om bristerna i det svenska samhället”
Hans Bülow

Busch har bara Jimmie Åkesson (SD) med sig medan skuggstatsministern och moderatledaren Ulf Kristersson väljer en lägre profil. Han vill så här långt inte ställa till med regeringskris i ett redan svårt krisläge.

Den s-ledda regeringen förtjänar kritik för att de svenska dödstalen är så höga. Coronakommissionens delrapport talar sitt tydliga språk om bristerna i det svenska samhället.

Det som hänt i äldreomsorgen är ett svek mot våra äldre som utlovades skydd mot viruset i våras.

Förtroendet för regeringen svajar i folkopinionen. Det gäller också förtroendet för Folkhälsomyndighetens bedömningar och råd till svenska folket och till regeringen.

Sanningen är att den svenska maktfördelningsmodellen fungerat uselt under pandemin. Sanningen är också att det borgerliga regeringsalternativet är svagt och oklart. Borgerligheten saknar regeringsförmåga.

Stefan Löfvens jultal innehöll också löften om effektivare bekämpning av smittan, mot den ökade gängkriminaliteten, mot de ökade klyftorna, mot briserna i skolan och i vården. Men inte minst mot de uppenbara bristerna i äldreomsorgen. En pandemilag ska kunna stiftas nästa månad.

Under lördagen publicerade DN en debattartikel av tre äldreutredare som för sex år sedan granskade bristerna i äldreomsorgen. Det var en utredning som lyfte fram samma brister som Coronakommissionen rapporterade om i förra veckan.

Den s-ledda regeringen lade ned utredningen 2014 som skickades till ett bergrum hos Riksarkivet. Det var en oförlåtlig blunder.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade i veckoslutet i en intervju i Svenska Dagbladet att pandemin ”blir den sista sucken för den nyliberala kapitalismen.” Nu efterfrågas mer satsningar på välfärden och det ska betalas med högre kapitalskatter, säger hon.

Annons

Den slutsatsen bäddar för ett slut på Januariavtalet mellan S, MP, C och L. inför nästa val.

Det finns samtidigt ingen tidigare regering som kan svära sig fri från de nu uppenbara bristerna i svenska samhället. Både borgerliga regeringar och s-ledda regeringar får rött kort.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons