Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland militariserat land som hotar Europas fred och säkerhet

Årets segerdag i Ryssland blev inte som Vladimir Putin hoppats och trott. Hans soldater har mer eller mindre kört fast i Ukraina. Den ryske presidenten höll ett tal vid Röda torget på måndagen utan att ens nämna Ukraina. Istället var det hoten mot Ryssland han lyfte fram.
Publicerad 9 maj 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vladimir Putin lägger ned en krans vid okände soldatens grav intill Kremlmuren på måndagen 9 maj, Segerdagen
Vladimir Putin lägger ned en krans vid okände soldatens grav intill Kremlmuren på måndagen 9 maj, SegerdagenFoto: Anton Novoderezhkin

Han påstår att Ukraina styrs av nazister som hotar Ryssland. Faktum är att Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj är jude. Den som tror att han står för nazism i en utdragen kamp mot moder Ryssland anses på våra breddgrader vara sinnesrubbad.

Putin ser hjärnspöken och lever i en dimma av historieförfalskning, imperialism och hat mot Ukraina. I Putins värld existerar inte Ukraina utan är en del av Ryssland. Ryssland har misslyckats att invadera hela Ukraina sedan 24 februari. Ryska soldater begår varje dag krigsförbrytelser.

Annons

En dag måste angreppskriget ta slut och Ryssland lämna Ukraina. När det kan ske vet ingen. Putin vet det inte heller. Han säger ingenting om den saken på segerdagen. Han klamrar sig fast vid makten.

”En dag måste angreppskriget ta slut och Ryssland lämna Ukraina. När det kan ske vet ingen. Putin vet det inte heller. Han säger ingenting om den saken på segerdagen. Han klamrar sig fast vid makten.”
Hans Bülow

Han försöker leva högt på fornstora dar och levererar en stor militär parad i Moskva i likhet med flera andra ryska städer. Vad jag kunde se fanns det inga frontsoldater från Ukraina på permission på plats på hedersläktaren bakom Putin. Det blev inga medaljer utdelade till de ”hjältemodiga” ockupationssoldaterna. Istället kommer de hem i liksäckar i allt högre antal.

De sovjetiska soldater som segrade över Nazityskland 9 maj 1945 efter den villkorslösa tyska kapitulationen lever inte längre. De olika folken i forna Sovjet fick lida svårt under den nazistiska ockupationen under det stora fosterländska kriget. Sovjets insatser var helt avgörande för att Nazityskland krossades. Dödstalen skiftar i den ryska historieskrivningen; 20, 25, 27 miljoner sovjetmedborgare eller ännu fler.

Putin och hans regim utnyttjar stora fosterländska kriget för sina egna syften. Många fruktade att Putin på måndagen skulle beordra en nationell mobilisering i kriget mot Ukraina. Det gjorde han inte. Men ju sämre kriget går ökar samtidigt risken för att Putin vill ha ett ”totalt krig”.

Kriget kan fortsätta under flera år. Kanske går ryska trupper också in i Moldavien för att ”befria ” den ryska minoriteten i Transnistrien som är en icke-erkänd ryskkontrollerad stat i Moldavien. Det finns alltid rysktalande minoriteter som hotas runt moder Ryssland.

Den ryska nationalismen är en fara för hela Europas säkerhet och fred.

När Sverige och Finland snart ansöker om medlemskap i Nato blir det ännu fler hjärnspöken som kommer att härja bakom Kremls murar. Putin har misslyckats med sitt krig mot broderfolket i Ukraina, han har gjort Ryssland till en pariastat i stora delar av världen. Ingen demokratiskt vald politisk ledare idag i världen litar på den ryske presidenten. Han är en olycka för ryska folket.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons