Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Siktar på säkerhetsrådet

Utrikesminister Margot Wallström (S) är optimistisk. Sverige kommer att få en plats i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018. Sverige har många vänner i världen. Arbetet pågår för fullt för att få ihop tillräckligt med stöd av FN:s medlemsländer.
Publicerad 28 april 2016
Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker det är dags för Sverige att ta plats i FN:s säkerhetsråd. Senast var för 20 år sedan. Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker det är dags för Sverige att ta plats i FN:s säkerhetsråd. Senast var för 20 år sedan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige har två konkurrenter i Nederländerna och Italien - två andra EU-länder. Det är olyckligt. Sverige har väntat längst för att få sitta i säkerhetsrådet jämfört med konkurrenterna. Senast Sverige satt med vid bordet i FN-skrapan i New York var för 20 år sedan.

Utrikesministern är mån att framhålla att kandidaturen endast är en sakfråga och inte en prestigefråga. Det framgår under en telefonkonferens med socialdemokratiska chefredaktörer på torsdagen.

Annons

Margot Wallström och regeringen har fullt stöd från oppositionen i arbetet för att vinna tillräckligt med röster i FN. Det borde finnas en politisk kraftsamling fram till omröstningen av FN-ambassadörerna om två månader.

Men borgerliga politiker och ledarsidor ger ett halvhjärtat stöd vilket är besynnerligt. Ingen säger nej tack till kandidaturen men många har kritiska synpunkter på hur kampanjen gått till för en plats i säkerhetsrådet.

Kritikerna talar om unket röstfiske. Misstankar sprids om förtäckta bjudresor. Men Margot Wallström säger att hon kan stå för alla utgifter.

På utrikesdepartementet finns irritation över felaktigheter och okunnigheter om kandidaturen. Margot Wallström är irriterad över den tidigare högerregeringens passivitet i åtta år. Hon påminner om hur den tidigare moderata biståndsministerns Gunilla Carlsons lön betalades med biståndspengar.

Det finns starka argument för att FN-vännen Sverige skall sitta i säkerhetsrådet. – Jag är stolt över Sverige och de värderingar vi står för och driver, säger Margot Wallström.

När hon vid regeringsskiftet berättade att svensk utrikespolitik är feministisk blev det kyliga reaktioner i borgerligheten. Reaktionerna blev ännu kyligare när regeringen erkände staten Palestina.

Regeringens utrikespolitik väckte däremot nyfikenhet i världen. Margot Wallström är en av regeringens mest erfarna statsråd och har flera internationella uppdrag på sitt CV.

Alla vet vad hon och Sverige står för när det gäller mänskliga rättigheter, synen på demokrati, bistånd, folkrätt och klimatpolitik.

Sverige är en stor givare till FN och Wallström tycker inte Sverige är en för liten spelare i världspolitiken. Lilla Litauen drev med framgång frågan om Rysslands aggressivitet mot Ukraina under sin tid i säkerhetsrådet. Avgörande är inte ett lands storlek i världspolitiken utan ett lands argument och värderingar.

Sverige har nedprioriterat FN under de borgerliga regeringsåren. Margot Wallström prioriterar upp världsorganisationen. Men den måste reformeras.

Annons

Nu i slutspurten inför beslut om Sverige ska få plats i säkerhetsrådet behöver det ske en kraftsamling för Sveriges kandidatur.

”Avgörande är inte ett lands storlek i världspolitiken utan ett lands argument och värderingar.”

Hans BülowSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons