Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Söndagsskola om att låna till fingervantar

”En ekonomi litegrann som i Italien eller Grekland” hette det när finansministern för ett par veckor sedan kommenterade den ekonomiskpolitiska linjen om att staten borde låna när staten ska investera.
Publicerad 16 maj 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vi ska inte låna till fingervantar. Inte heller till statens konsumtion.
Vi ska inte låna till fingervantar. Inte heller till statens konsumtion.Foto: Leo Sellén / TT

Mycket tyder på att frågan om låneinvesteringar blir en stor strid på socialdemokraternas kongress i höst. Men vad är det egentligen striden handlar om?

Idag styrs den svenska statliga ekonomin av idén om att skatteintäkterna i den gemensamma skattkistan ska räcka till samtliga gemensamma utgifter. Det låter toppen så långt. Lite som att det är bra att lönen täcker utgifterna hemma, så att du inte behöver sms-låna till de uppskattningsvis fyrtiosex paren fingervantar du köper till ungarna varje vinter. Men den dagen du behöver köpa en lägenhet - täcker lönen det också? Nej, för de allra flesta är det bra om det går att ringa banken då.

Annons

Så tycker många socialdemokrater att även statens finanser ska fungera. Till statens fingervants- och mjölkinköp - pensioner, socialförsäkring, skola och äldreomsorg - ska skattepengarna räcka. Men den dagen den motsvarande lägenheten ska köpas - en ny stambana, till exempel - då ska staten kunna låna pengar. Det tycker inte finansdepartementet.

Finansministerns kommentar om att Sverige kommer att bli ”lite grann som Italien eller Grekland” kom när hon fick frågan i P1 Morgon om vad hon tycker om S-föreningen Reformisternas ekonomiska politik. Om detta bör - åtminstone - tre saker sägas.

Att förändra Sveriges finanspolitik i en mer expansiv riktning är inte en ekonomiskpolitisk linje som enbart förordas av S-föreningen Reformisterna. En förändring av statens finansiella ramverk är föreslaget av - till exempel - jämlikhetskommissionen, Swedbanks chefsekonom, riksbankens biträdande chef och IMF.f

”Precis som när vi lånar i privatekonomin är faran inte att vi lånar, utan hur mycket vi lånar - och till vad.”
Linn Svansbo

Precis som när vi lånar i privatekonomin är faran inte att vi lånar, utan hur mycket vi lånar - och till vad. Varken chefsekonomerna, bankcheferna, de internationella institutionerna eller S-föreningen Reformisterna tycker att vi ska sms-låna till fingervantar. De tycker att Sverige ska gå till banken när det är dags att köpa en lägenhet.

Varför? Av flera skäl.

För det första för att det ska bli någon lägenhet köpt. Precis som att det är svårt för dig och mig att spara ihop till hela lägenhetskostnaden, är det svårt för staten att spara ihop till en ny stambana. Utan ambitionen att lånefinansiera till investeringar blir det helt enkelt ingen ny stambana byggd.

För det andra för att den nya stambanan inte ska rycka undan finansieringen för pensionerna, skolan eller socialförsäkringarna. För så länge alla statens utgifter finansieras av den kontanta plånboken behöver vi välja. Ska vi ställa om Sveriges infrastruktur eller ska vi höja pensionerna? Med ett nytt finanspolitiskt ramverk går det att göra både och.

För det tredje för att det är nu dessa investeringar måste göras. Det är nu vi behöver ställa om Sveriges industri för att klara klimatkrisen och det är nu vi behöver bygga bostäder i massor för att människor ska ha någonstans att bo.

Linn Svansbo, praktikant Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons