Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sossemåndag med Mike Enocksson

Mike Enocksson är S-märkt statsvetare och författare som givit ut boken ”Kampen om Sverige - Från socialism till nyliberalism” (Premiss Förlag, 2021), och nyligen, tillsammans med undertecknad, publicerat antologin ”2071 - På spaning efter socialdemokratins framtid” (Tankesmedjan Tiden).
Publicerad 25 oktober 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Om Magdalena Andersson väljs till socialdemokratisk partiledare - kommer hon att säga ”jag är demokratisk socialist” då?Foto: Jessica Gow /TT

Den enkla och svåra frågan till Enocksson är - vad socialdemokratin göra framöver?

– Jag tror att det som måste göras innan nästa val är en vänstergir inom den ekonomiska Politiken och välfärdspolitiken. Det är bra att partiet exempelvis lyft fram ett förbud mot vinster i skolan. Men en politisk markering i den riktning som Reformisterna vill göra, skulle kunna visa att socialdemokratin åter är en relevant politisk aktör.

Annons

Hur menar du då?

– Det räcker inte att partiet ägnar sig åt en återupprepning av att socialdemokraterna inte gillar Sverigedemokraterna medan moderaterna gillar Sverigedemokraterna … det räcker inte för att framkalla en kontrast mellan de politiska alternativen. Kontrasten måste också framgå i synen på ekonomiska politiken och välfärdspolitiken.

Hur ska partiet förhålla sig till alla skjutningar, dag ut och dag in?

”Jag tror också socialdemokraterna gör rätt som prata om de socioekonomiska faktorerna när kriminaliteten diskuteras. Men det räcker inte. Partiet måste våga erkänna baksidan av mångkulturen också.”
Mike Enocksson, intervjuad av Stig-Björn Ljunggren

– Jag tror också socialdemokraterna gör rätt som prata om de socioekonomiska faktorerna när kriminaliteten diskuteras. Men det räcker inte. Partiet måste våga erkänna baksidan av mångkulturen också. Annars hamnar den frågan helt och hållet hos SD och moderaterna. Socialdemokraterna är det enda parti som klarar av att balansera mellan dessa två politiska ytterligheter. .

Om Magdalena Andersson blir vald till ny partiordförande, kommer hon att klara av detta?

– Ja, Magdalena Andersson är en slipad debattör. Men hon måste profilera sig som partiordförande genom att vara sin egen person, med egen agenda. Då behöver hon göra en märkbar brytning med Stefan Löfvens epok. Då kan socialdemokraterna erövra flera procentenheter.

Har du någon idé om vad det skulle kunna vara för markering?

– Vid regeringsombildningen bör hon inte ta med miljöpartiet. Det skulle gynna socialdemokraterna eftersom MP nu är ett sänke. Det kommer att vara negativt att ha dem med i en valrörelse, därför att då kommer folk att resonera om att en röst på S också blir en röst på MP …

Kanske skulle miljöpartiet också tjäna på att stå utanför regeringen?

– Så kanske det är … men vi ska komma ihåg att förr visste vi inte var vi hade miljöpartiet. De kunde hoppa över till den borgerliga sidan. Men inte nu. De är visserligen maktkåta i sin natur, men att samarbeta med de högerkonservativa, där går gränsen.

Annons

Har du något mer konkret tips till Magdalena Andersson?

– Jag tycker det skulle vara intressant om hon kunde tala om demokratisk socialism, kalla sig detta, att i något sammanhang ta de orden i sin mun. Skulle vitalisera diskussionen …

Fast det finns väl ingen ledande socialdemokrat som använt dessa ord på decennier?

– Nej, just därför bör hon göra det. Nästa år är det 40 år sedan Palme höll sitt berömda ”Därför är jag demokratisk socialist”. En uppföljning av i nutid hade varit vitaliserande. Och det borde inte ligga så långt borta, för hon har sagt det vid något tillfälle då hon tillträdde som ekonomisk-politisk talesperson. Men det räcker inte med att säga det, utan hon måste också formulera vad som menas med detta.

Så vad bör socialdemokrater göra, förutom att läsa dina böcker?

– Själv tror jag att Magdalena Andersson skulle kunna vara en del i att påbörja en ny socialistisk hegemoni efter den nyliberala era vi varit i, som går att läsa om i min bok ”Kampen om Sverige”. De stora ideologiska hegemonierna avlöser varandra, och socialdemokratin har som uppgift att se till att vi utformar nyliberalismens avlösare. Vad gäller vår antologi om partiet år 2071 tror jag också att hon kan hitta en del matnyttigt att ta med sig i utformandet av sin egen politik. Våra kapitelförfattare har ju trots allt lagt ut ett tidsspann på hela 50 år ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons