Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stärk ”Dra-åt-helvete-faktorn”

Rättigheten att rösta med fötterna är en frihet vi ska värna. Men inte glömma att detta ibland inte är möjligt.
Publicerad 11 augusti 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Dra-åt-helvete-faktorn” ger såväl arbetare som facket bättre möjligheter har förre LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson (t.h. i bild) helt riktigt påpekat.
”Dra-åt-helvete-faktorn” ger såväl arbetare som facket bättre möjligheter har förre LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson (t.h. i bild) helt riktigt påpekat.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Härförleden gick jag och hustrun in i en affär för att köpa en teknisk produkt till vår bostad. Väl inne i affären möttes vi av en muttrande hälsning men lämnades sedan utan hjälp. När vi inte fick assistans gick vi därifrån. Och en annan butik som hälsade oss med öppna armar fick sälja för drygt 10 tusen kronor.

Vi praktiserade rättigheten att rösta med fötterna.

Annons

Möjligheten att välja är fundamental för ett fritt samhälle, där människor har egenmakt och självständighet. Vi använder fotröstning oavbrutet i vardagen – när vi väljer kaffesort, lunchalternativ eller söker bästa mobilabonnemang på nätet.

”Möjligheten att välja är fundamental för ett fritt samhälle, där människor har egenmakt och självständighet.”
Stig-Björn Ljunggren

Visst, ibland blir det outhärdligt med alla jävla telefonförsäljare som försöker kränga sina elabonnemang.

Och på vissa områden ifrågasätts valfriheten. Exempelvis att det är fel när barn (och föräldrar) får välja skola, eftersom det tenderar att göra de dåliga skolorna sämre, och de bra skolorna segregerade öar.

Men med samma argument kan vi också hävda att folk inte borde få skilja sig så lätt, i synnerhet om det finns barn med i bilden. Eller att nyckelpersoner inte bör få säga upp sig hur som helst, eftersom de kan äventyra ett företags överlevnad, och därmed andras välfärd.

Eller ska folk verkligen få välja medieutbildning när vården skriker efter folk? Behöver Sverige fler statsvetare eller fler civilingenjörer?

Trots att det går att hitta nackdelar med valfrihet så överväger fördelarna. Exempelvis bygger demokratins idé på att folk ska kunna dumpa partier, något som sätter högt tryck på makthavarna att försöka sköta sig.

Den som inte kan avsättas blir lätt en fet katt.

Länge var det förbjudet för svenskar att välja radio- eller TV-kanal. Ett argument var att med valfrihet skulle folk bara lyssna på skitmusik och titta på skitprogram.

Vi kan ju fundera en stund över om hur det blev. Men oavsett detta är det nog svårt att hitta någon som vill återgå till den gamla tiden.

Således. Rätten att rösta med fötterna är fundamental och bör försvaras.

Annons

Men vad göra när det inte är en möjlighet?

Alla som har en anställning där det inte finns en bättre arbetsplats vet vad det handlar om. I tider av arbetslöshet kommer de som köper arbete att ha ett övertag. Den som inte har en attraktiv anställningsbarhet kommer att kunna hunsas.

Den som försörjer sig via ”SMS-anställningar” och tillfälliga påhugg hos mindre nogräknade arbetsköpare vet vad det handlar om.

Men när efterfrågan på arbetskraft ökar, ger det också möjlighet för anställda att förbättra sina villkor. Om det hela tiden finns ett stort utbud av jobb, kommer sådant som arbetsmiljö, kompetensutveckling och lön att förbättras.

Och facket får en bättre förhandlingssits.

LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldson har myntat uttrycket ”dra-åt-helvete-faktorn” för detta. Det ger såväl arbetare som facket möjligheter.

Det är ett bra argument för arbete åt alla. Det ger också möjligheten till en lön att leva på. Och en arbetsplats att längta till.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons