Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: ”Filosofi från ett lager”

Jag försöker få ordning på mitt lager, fyllt med böcker, tidningsklipp, stenciler och – serietidningar. Idag är serier lite småfånigt jämfört med seriemördare och Netflixserier.
Publicerad 25 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Stålmannen, på sin tid ansedd som vidrig i sin blandning av våld, brott, brutalitet, övermänniskodyrkan och kvasivetenskap. Men inte nu längre.
Stålmannen, på sin tid ansedd som vidrig i sin blandning av våld, brott, brutalitet, övermänniskodyrkan och kvasivetenskap. Men inte nu längre.Foto: JÜDISHE MUSEUM BERLIN

Men det fanns faktiskt en tid när serietidningarna ansågs vara ett hot mot ungdomen. De läste serier, blev uppjagade, och började begå brott.

Reaktionen mot detta var stark och brukar benämnas ”moralisk panik”.

Annons

Tidigare moralpaniker har utgått från elände som jazzmusiken, dansbaneeländet, detektivromanerna, kommunistinfiltrationen, raggarrna, modsen, knarket, vänsterextremisterna, videovåldet, satanister, nazister, porren på kabel-TV, terrorister och nu senast organiserad klanbrottslighet och kravallbenägna migranter.

Allt detta är exempel på hur fenomen framkallar djup oro, krav på snabba åtgärder, här och nu, utan några överväganden. Den som försöker mana till besinning eller eftertanke blir betraktad som en idiot, en medlöpare, eller en förrädare.

Och framförallt, försök inte säga något ironiskt om moralpanikarna. Då blir de förbannade på riktigt när deras värsta farhågor bekräftas.

Under den moraliska paniken är stämningen så uppjagad att alla med överlevnadsinstinkt inser att det bästa är att hålla käften. Att inte yppa något som avviker från flockens övertygelse om att hela vår civilisation står på spel.

Det vi ska komma ihåg är att moralisk panik aldrig uppkommer av sig självt, inte har någon verklighetsbakgrund eller handlar om sådant som egentligen inte finns. Tvärtom, den moraliska paniken bottnar oftast i något som det finns anledning att vara bekymrad över.

Men, och det är poängen med att kalla det för ”panik”, det som händer är att reaktionerna blir överdrivna och tappar fotfästet i hur verkligheten ser ut.

Folk reflekterar inte kring fakta, utan ger uttryck för sina känslomässiga stämningar. Därför, under en panik, är det svårt att försöka hålla huvudet kallt, när det enda som anses rimligt är att klättra runt väggarna av besinningslös skräck.

Den moralpanik som just nu behärskar oss är övertygelsen om att folkhemmet glider ner i ett våldsbenäget kaos. Några tror vi är på väg in i ett inbördeskrig, och att vi efter kulturradikalismens och nyliberalismens härjningar snart kommer att se sharialagar införas och den äktsvenska kulturen sväljas av främmande traditioner.

Andra vet att det inte, egentligen, finns skäl till panik, men försöker av politiska överlevnadsskäl göra det väljarna begär – handling nu, utan betänketid!

Den politiker som inte stämmer in i oroskörerna blir omkörd av moralentreprenörer som bättre vädjar till folkets instinkter.

Annons

Den som inte är med oss är emot oss. Världen består av kristna eller kannibaler.

”Den som inte är med oss är emot oss. Världen består av kristna eller kannibaler.”
Stig-Björn Ljunggren

Vi rekommenderar inte någon att lufta denna ledares nyanserande perspektiv bland vänner och bekanta. Ty när det råder moralisk panik kommer alla försök att resonera att leda fram till fördömelse.

Nu är inte tid att reflektera, utan det är känslor som gäller.

Nu ska jag fira lördag genom att bläddra lite i en gammal ”Stålmannen”. En gång ansedd vara vidrig, med sin blandning av våld, brott, brutalitet, övermänniskodyrkan och kvasivetenskap ...

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons