Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Korpar, danskar, Corona

På min morgonpromenad nere vid Gö Kalv hör jag och hunden en korp som kraxar ovanligt enträget. I gamla tider var detta ett dåligt tecken.
Publicerad 17 april 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Snaps - ett krav för danskt medborgarskap?
Snaps - ett krav för danskt medborgarskap?Foto: Leif R Jansson / TT

Vilket känns lite småruggigt när jag sedan kommer fram till den gamla kolerakyrkogården på Nötanabben. Jag blir melankolisk. Här tog denna pandemi en hel by med sig i graven.

Visst, historien återupprepar sig inte, men den rimmar ofta, som Mark Twain noterade.

Annons

På många ställen i Blekinge finns pestkyrkogårdar som minner om farsoter i historien. Det är dock svårt att avgöra om det är ett lämpligt utflyktsmål just denna vår.

Däremot är det lätt att tycka något om bemanningen inom den kommunala äldreomsorgen. Arbetet rapporterade i veckan att i 30 av Sveriges 290 kommuner har över 30 procent av arbetarna visstidsanställning. Och flest tillfälligt anställda finns i Stockholmsområdet, där också smittspridningen varit högst.

”Det som var klokt och moraliskt högtstående för ett halvår sedan visar sig nu vara fullständigt patetiskt idiotiskt.”

Den kommun som har högst antal visstidare är Danderyd, medan Karlskrona ligger lägst i Sverige. Visst, det är för tidigt att avgöra om antalet visstidsanställda också påverkat smittspridningen på äldreboenden. Det får vi tids nog veta.

Det är inte heller lätt att avgöra vad tycka om att Jämshögs folkhögskola blev anmäld för diskriminering därför att en elev känt sig tvingad att handhälsa. Frågan är vad som är rimligt att begära av elever i anpassning till den rådande ordningen. En viss följsamhet går att argumentera för. Men vi som en gång i tiden tvingades sjunga morgonpsalm och be till Gud har skaffat oss en viss skepsis till alltför påflugna idéer om vad elever måste göra.

Däremot är det lättare att säga något om Danmark. De har i sin nit att upprätthålla det daniska väldets frimodiga auktoritet lagstiftat om att alla som vill bli medborgare i landet måste handhälsa. Med borgmästaren vid själva medborgarskapsceremonin

Detta har varit lag sedan 2018. Men coronakrisen har gjort att dessa ceremonier har fått vänta varför regeringen nu på obestämd tid avskaffat lagen. Men Dansk Folkeparti har varit motståndare till detta, och hävdat att det ordnar sig om alla bara använder handsprit innan och efter handskakningen.

Låt oss gissa: Det blir ”en lille en”, 2 centiliter, med inslag av dillfrö och fänkål? Men en 2-a till med malörtssmak efter handhälsningen? Och sen en dansk fulöl?

Det som var klokt och moraliskt högtstående för ett halvår sedan visar sig nu vara fullständigt patetiskt idiotiskt. Saker som vi varit säkra på kan således ändra sig. Ta ordet ”corona”! Det ordet framkallar numer hos de flesta en äcklig bild på ett grönt virus, medan många äldre associerar till den gamla farfarsklockan Corona som klingade varje halvtimme för att påminna den som har svårt att sova hur fort tiden går.

Men många har tänkt på en kall öl med limeklyfta inträngd i flaskhalsen när vi hört ”Corona”. Denna mexikanska öl har en krona på flaskan, en förebild från Guadalupekatedralen i staden Puerto Vallarta. Ofta såld i praktiska 6-pack med handtag, lätta att bära ner till kompisarna på stranden eller till tjejerna i bastun.

Det var då det.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons