Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Låt oss jaga inverterade spöken

Statens Offentliga Utredning 2020:156, ”Det demokratiska samtalet i en digital tid. Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat”, har kommit!
Publicerad 30 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
En femtedel av svenskarna tror att spöken finns, fast de inte gör det. Nu ska vi alla få hjälp av staten att jaga bort de tankespöken som hotar demokratin.
En femtedel av svenskarna tror att spöken finns, fast de inte gör det. Nu ska vi alla få hjälp av staten att jaga bort de tankespöken som hotar demokratin.Foto: Friso Gentsch

Det är ett läsvärt betänkande från kommittén ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”.

Deras uppdrag är att öka folks kunskaper att hantera information och nyheter, skilja ut falskt från sant, och försvara demokratin och dess fundament, det upplysta samtalet.

Annons

Det handlar om klassisk folkbildning. Vi drar gärna vårt strå till den stacken genom att tala om ”egregorer”.

En egregore är en figur som vi kan skapa i våra huvuden med hjälp av tankekraft. De är artificiella skepnader som framkallas med en teknik som har ursprung i ockulta kretsar på 1800-talet, där några med intensiv meditationen sade sig få fram verkliga varelser ur intet.

Men egregoren kan också användas för att beskriva hur modern propagandakonst fungerar. Det är en avancerad metod för att vinna kontroll över människors övertygelser och påverka den allmänna debatten.

Ett sätt att illustrera metoden är att utgå från vanliga spöken. Ett spöke är någon som levat en gång i tiden, men sen avlidit. Köttet är dött, men dess själ finns kvar, och uppträder genom djupa suckar, som en lätt timma kring midnatt, eller genom att rassla med kedjor och tjuta så blodet isar sig.

Egregoren är samma sak fast tvärtom. Den är ett ”inverterat spöke”, en ande som tagit kött, som gått från att inte finnas till att finnas.

Genom att prata om icke existerande fantasifoster, exempelvis ett falskt fakta eller en uppenbar lögn, kan den som gör det tillräckligt intensivt och koncentrerat, etablera det osanna som existerande.

Plötsligt går det inte att diskutera utan att ta hänsyn till att några faktiskt tror att det icke existerande är sant. Även de som vet att det är falskt måste ta hänsyn till detta.

Den som försöker käbbla emot dumma lögner hjälper i själva verket till att förstärka dem.

”Den som försöker käbbla emot dumma lögner hjälper i själva verket till att förstärka dem.”
Stig-Björn Ljunggren

Ett bra exempel kan hämtas från Olofström. När dåvarande arbetsmarknadsministern och folkpartiledaren Per Ahlmark besökte staden på sjuttiotalet, i samband med en företagsnedläggning, påstod en kvällstidning att han till de just sparkade arbetarna sade: ”Lycka till!”

Även om vi vet att han aldrig sade detta kom citatet att leva kvar och förföljde Per Ahlmark under hela hans levnad, och finns ännu kvar.

Annons

I vår tid finns många egregore-spöken att tillgå. Klimatförnekarna rider en sådan vålnad. Sossar lever med Fondsocialismen, moderater med nyliberala Timbrospöken. Och andra spöken heter Soros, Kulturmarxister, Genusvetare, Frimurare, Islamister.

Så där håller det på. Vi ledarskribenter får ägna oss åt att försöka jaga bort de vanliga vålnaderna i debatten, typ sådana som Donald Trump och hans lärjungar, men det känns bra att staten nu börjar ta itu med de spöken som främmande makt använder för att luckra upp vårt samhälles fundament, det som stavas ”tillit” och ”rationalitet”.

Men det är ett styvt jobb vi har framför oss, med tanke på att 1/5-del av svenska folket faktiskt tror på riktiga spöken.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons