Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverigemåndag med Philip Botström

SSU:s ordförande Philip Botström lovar direkt tre tydliga svar när Sydöstrans frågar om vad som bör göras efter coronan:
Publicerad 25 januari 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
SSU:s ordförande Philip Botström är Sydöstrans måndagsgäst.
SSU:s ordförande Philip Botström är Sydöstrans måndagsgäst.Foto: Erik Simander/TT

-För det första måste vi reformera hela socialförsäkringssystemet. Vi måste förstå att vi efter pandemin kommer att befinna oss i en ny politisk verklighet. Vi kan fortsätta debattera om januariavtalet och de 73 punkterna fram och tillbaka, men coronan har gjort mycket av detta utdaterat. Ska vi vara relevanta måste vi formera en politik som svarar på de problem som tydliggjorts av pandemin. Exempelvis sjukförsäkringssystemet som måste rustas upp.

Och mer?

Annons

- Det andra som måste göras är att ta ett helhetsgrepp på sjukvård och äldreomsorg. Vi har en kris nu, vi hade kris innan, och allt fler företrädare diskuterar förvaltningsmodellen, vad ska kommuner, region och stat egentligen göra.

Philip Botström noterar att socialdemokraterna inte längre kan skjuta upp denna fråga, även om den är besvärlig för arbetarrörelsen, närmast tabu att diskutera. Det är, menar han liksom många andra, uppenbart att styrningen inte fungerat under pandemin.

”Har inte socialdemokraterna ett svar på vad som ska göras åt den bristfälliga styrningen så kommer nästa valrörelse att kidnappas av kristdemokrater, moderater och vänsterpartiet.”
Philip Botström

- Har inte socialdemokraterna ett svar på vad som ska göras åt den bristfälliga styrningen så kommer nästa valrörelse att kidnappas av kristdemokrater, moderater och vänsterpartiet.

Vi behöver, menar han, en seriös diskussion om rollfördelningen mellan staten, regionerna och kommunerna. Behövs en seriös diskussion för att se vad som behövs för att exempelvis kommunerna ska vara rustade för att fullgöra sitt uppdrag.

Vad är då det tredje som bör göras?

– Det är den kanske viktigaste punkten på längre sikt. Vi har nu ett tillfälle att göra gröna investeringar i hela landet, göra folkhemmet grönt. Vi ser hur USA börjat tala om detta genom den nye presidenten. Vi har sett hur EU påbörjat en omställning. Vi pratar också om det gröna folkhemmet, men det har ingen klar utformning.

–Mycket snack, men lite verkstad alltså? Kan du nämna något konkret exempel på åtgärder?

– Börja bygg nya stambanan. Rusta upp det övriga nätet. Bygg nya bostäder och klimatsäkra det övriga beståndet. Stötta de företag som ligger i den gröna teknologins framkant!

Philip Botström noterar att denna satsning hänger ihop med den höga arbetslöshet som pandemin förorsakat. Det räcker inte med att kortsiktigt försöka pressa ner den, utan genom en satsning på ett teknologiskt språng in i ett grönt folkhem, också se till att fler kommer i arbete.

Vad ska vi då inte göra?

Annons

– Vi måste förstå att nu finns det inte utrymme att skjuta de jobbiga strukturfrågorna framför oss. Sjukvård och förvaltningsmodell måste åtgärdas. Omställningen till ett hållbart samhälle påbörjas. Då har vi inte råd att sänka skatterna. Vi behöver en skattereform. Om vi ser till utmaningarna så är det hål i huvudet att försöka sänka skatten.

Går det att genomföra politiskt i dagens läge?

– Jag har hört många som tidigare pratat om detta betona att det kommer att är ännu mer nödvändigt nu. Behovet är större av en ny ordning. Och det går att hitta breda politiska riktlinjer och ramverk för en omläggning av skattesystemet.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons