Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverigemåndag med Therese Svanström

Vad bör göras efter coronan? Frågan går denna måndag till TCO:s ordförande Therese Svanström. Och vad anser tjänstemännens företrädare inte bör göras?
Publicerad 3 maj 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
”Efter coronan måste vi få ett fungerande system för kompetensutveckling i arbetslivet”, säger Therese Svanström.
”Efter coronan måste vi få ett fungerande system för kompetensutveckling i arbetslivet”, säger Therese Svanström.Foto: Camilla Svensk

- En utgångspunkt för mig är den tillit som den breda tjänstemannagruppen har till vårt gemensamma samhälle. Eller om man så vill, medelklassens förtroende inför framtiden. Vi är över 1,4 miljoner medlemmar i TCO som är demokratibärare såväl i jobb som aktiva i det civila samhället. Det är människor som är villiga att betala skatt, som inte gillar revolution eller auktoritet, som känt en trygghet i sin tillvaro. Denna utmanas för stora grupper just nu.

Du menar att den stabiliteten rubbats av pandemin?

Annons

- Ja, men det fanns även innan. 4 av 10 tjänstemän anser sig behöva vidareutbildning som de inte kan få av sin arbetsgivare. Det finns idag för många hinder för vidareutbildning. Sen har vi digitalisering och klimatomställning, som ger högre förändringstakt i arbetslivet. Ett rimligt antagande är att den pågående pandemin gjort behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling än viktigare. Exempelvis ser vi en ökad arbetslöshet, inklusive långtidsarbetslöshet, inom TCO-familjen. För vissa grupper är risken fördubblad.

Så vad kokar detta ner till?

- Vi har ett stort behov av lösningar för en omställning till livslångt lärande. Vi behöver hjälp när vi förlorar jobbet, men också påfyllnad under anställningens gång. Det är viktigt att lösa detta om människor ska känna fortsatt tillit till det svenska systemet.

Therese Svanström menar att tilliten kräver att arbetslöshetsförsäkringen måste fungera som det är tänkt. Framför allt måste taket vara högt. Idag är det väldigt få som får 80 % av lönen. Därmed urholkas tanken att vi i Sverige ska bejaka förändringarna i arbetslivet genom att vi har en inkomsttrygghet, snarare än att till varje pris ha kvar den nuvarande anställningen. Men i så fall måste det också finnas en fungerande kompetensutveckling, menar Svanström:

- Vi måste också se till att högskola och universitet får ett omställningsuppdrag, även näringslivet är inne på detta. Utöver att vara fria utbildningsinstitutioner måste den högre utbildningen få större del i livslångt lärande. Detta kommer att krävas om partsöverenskommelsen ska genomföras.

Ja, partsöverenskommelsen handlade väl inte så mycket om Las som att skapa ett system för en kontinuerlig kompetensutveckling?

- Ja, vi har varit lite dåliga på att förklara det stora med partsöverenskommelsen, nämligen att den innebär en stor satsning på omställning. Det betyder att kraven på högskolan att erbjuda ett kursutbud som i form och innehåll passar yrkesverksamma kommer att öka ytterligare. För ett utvecklat utbildningsutbud vill TCO se en samordnad process, där politiken tar ansvar och där lärosätena med stöd av arbetsmarknadens parter utvecklar relevanta kurser och utbildningar.

Vad ska inte göras?

- När pandemin börjar klingar av är vi inne i en valrörelse och riskerar få en polarisering i stället för att partierna försöker hitta lösningar som skapar en optimistisk framtidstro. Vi behöver en valrörelse där vi gemensamt försöker ta oss an de utmaningar som pandemin gjort tydligare.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons