Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sydöstran intervjuar: Vänsterpartiets Hanna Gedin

En av vänsterpartiets kandidater till Europaparlamentet, Hanna Gedin, har besökt Blekinge och bland annat pratat med Sydöstrans ledarsida.
Europavalet • Publicerad 15 april 2024 • Uppdaterad 15 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Hanna Gedin, kandidat i Europavalet för Vänsterpartiet intervjuas av Sydöstran.Foto: Privat

Vad vill vänsterpartiet och du göra i Europaparlamentet?

– Vänsterpartiet vill vända den utveckling vi ser i såväl Sverige som Europa. Vi är oroade över Tidöregeringen där Sverigedemokraterna har stort inflytande och vi ser att det är en utveckling som vi också riskerar att få på Europanivå där den traditionella högern allt mer samarbetar med extremhögern.

Annons

Vilka politiska sakfrågor vill ni prioritera?

– Klimatkrisen är huvudprioritet. Den är akut där. Vi ser att arbetet för klimatomställningen avbrutits i Sverige när den blåbruna regeringen kastat klimatpolitiken på sophögen. Hoppet finns nu hos EU-parlamentet där det funnits en progressiv inriktning som högern nu vill stoppa. Mycket som görs inom EU är bra men ur vänsterpartiets synvinkel måste det göras mer.

Så de klimatpolitiska målsättningarna är bra men borde bli bättre?

. Ja, och EU ger fortfarande utrymme för att fiska ut haven och köpa rysk gas, exempelvis. Men det stora problemet är att det inte går att åstadkomma en grön investeringspolitik på grund av EU:s förbud mot statligt stöd till industrin. Det gör att vi i Europa tappar konkurrenskraft mot länder som USA och Kanada exempelvis, där det är tillåtet.

Så EU har ett regelverk som bromsar omställningen?

– Ja och dessutom är de svårt att bedriva en politik som gör att omställningen inte slår så hårt mot exempelvis långinkomsttagare. Det är inte den enskilde som ska ska bära kostnaderna för den gröna politiken.

Någon mer som vänsterpartiet driver?

– Jobbpolitiken! Där ser vi samma konfliktlinjer i EU som hemma här. Det är höger och vänster ...

Inte konstigare än så?

– Precis. vi ser hur högern röstar emot bättre arbetsvillkor för arbetstagare. De är inte intresserade av en politik som hindrar olyckor på arbetsplatserna. Sådant kan påverkas av EU-beslut, det är väldigt konkret ...

Annons

Exempelvis?

– Vi vill göra om reglerna för offentlig upphandling. Det rör sig om 800 miljarder varje år enbart Sverige. EU har principen om att upphandlingar enbart ska gå efter ”lägsta pris”. Det är absurt eftersom det pressar ner villkoren på arbetsmarknaden. Därför vill vi ha krav på kollektivavtal och schyssta arbetsvillkor vid upphandlingar. Vi vill också ha krav på max antal underentreprenörer. Vi skulle då slippa se arbetsplatsolyckor exempelvis av den typ som skedde i vintras när 5 människor omkom i en hissolycka. På den arbetsplatsen fanns 119 olika underentreprenörer!

119?

– Ja, och detta tillåter EU idag! Vi vet att det går att pressa fram förändringar, jag har exempelvis jobbat med en dansk parlamentsledamot som genom hårt arbete lyckats driva igenom sänkta gränsvärden för bly. Det hjälper upp mot 4 miljoner arbetstagare som exempelvis jobbar med batteritillverkning. Så det går att påverka!

Ytterligare en vänsterpartistisk käpphäst får vi plats med!

– Den tredje frågan vi vill driva är gäller hela EU och det är att det är svårt för folk att få vardagen att gå runt ekonomiskt. Vi ser stigande priser, höga elräkningar och hyror. Det är den typ av konkreta frågor som vi vill ta upp.

Elmarknaden är något som talas mycket om, inte minst här nere i södra Sverige ...

– Vi vill ändra hela elmarknadssystemet. Det är ett exempel på hur en nyttighet som bara anses vara en marknad och det leder fram till att vi får dyr ”tysk el” i vårt land. Vänsterpartiet föreslår ”Sverigepriser” på elen, för konsumenter och för företag, så att vi kan göra den gröna omställningen.

Det skulle märkas i Blekinge i så fall. Mer?

– Hela bostadsfrågan är en EU-fråga. Hyrorna är för höga och det är kopplat till att EU ser bostaden som viken vara som helst som säljs på en marknad. Deras regelverk begränsar kommunala bostadsbolags möjligheter, det gör det svårare med offentliga investeringar för bostadsbyggande och så vidare. Det är något som skulle kunna märkas även i Blekinge.

”Det är viktigt att i detta val förstå att även om EU ibland kännas långt borta så påverkar det i slutänden oss här hemma i Sverige. Så mycket som hälften av alla beslut i Sverige, i kommun, region och riksdag bestäms inom EU. Därför är det viktigt att det finns folk på plats som är kritiska och som är beredda att jobba hårt ...”
Hanna Gedin, intervjuad av Stig-Björn Ljunggren
Annons

Vardagsfrågor alltså!?

Ja, typiska vardagsnära frågor där en starkare vänster kan påverka. Nu domineras vi av ett gammaldags högertänk. Det visade sig under pandemin att detta högertänkande går att ändra på eftersom det inte fungerade. Men nu har vi fått tillbaka de trista budgetkraven. Det är viktigt att i detta val förstå att även om EU ibland kännas långt borta så påverkar det i slutänden oss här hemma i Sverige. Så mycket som hälften av alla beslut i Sverige, i kommun, region och riksdag bestäms inom EU. Därför är det viktigt att det finns folk på plats som är kritiska och som är beredda att jobba hårt ...

Och när du ändå nämner Blekinge, vilka intryck har du fått av länet under ditt besök?

– Förutom att det är vackert? Det finns förstås stora likheter mellan Blekinge och övriga landet, exempelvis kompetensförsörjning är ett problem, det är ett stort bekymmer i Blekinge men skiljer sig inte så mycket från andra orter. Samma sak med bristen på bostäder, problemen i välfärden och för folk att få ekonomin gå runt. Vi är hårt drabbade av elpriserna, det gäller i Blekinge precis som hemma i Skåne där jag har min bas ..

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons