Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ta hem IS-barnen nu

De som tycker att IS-barnen inte har rätt att få hjälp med att komma hem till Sverige från läger i Syrien och Irak måste ha hjärtan av sten. I vårt land har barnen omfattande rättigheter. Här ska vi följa FN:s barnkonvention.
Publicerad 15 april 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Foto: International Rescue Committee/TT
Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Foto: International Rescue Committee/TT

Politiskt finns det inga motsättningar (undantaget är Sverigedemokraterna?) kring att barnen inte ska drabbas av arvssynden. Vad barnens omdömeslösa föräldrar gjort med att ansluta sig till terrororganisationen IS ska inte barnen lida för. För lider gör barnen; sjukdomar, hunger ock risk för att dö är deras verklighet i lägren, bland annat i al-Hol i Syrien.

Den s-ledda regeringen har genom olika statsråd gett motstridiga besked under vintern om vad Sverige kan göra, får göra och ska göra för att hjälpa de utsatta barnen, 80 stycken. Inte minst de föräldralösa barnen.

Annons

Senast har utrikesminister Margot Wallström, S, skrivit på Facebook: ”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.”.

Problemet är att byråkratiska procedurer på Utrikesdepartementet förlänger lidandet och riskerar att barnen dör. Det är en skam för Sverige om det skulle ske. Många länders regeringar fattar i denna stund beslut om hur de ska hantera IS-barnen. Andra länder som Frankrike och Australien har hämtat hem barn. Dagens Nyheter berättar att regeringen försöker hitta en nordisk lösning – inom kort kommer beslut.

Det är hoppingivande. I regeringen är Miljöpartiet pådrivande för att äntligen komma fram till skarpa beslut som räddar barnens liv och hälsa. I SVT:s program Agenda medverkade på söndagen den moderate opinionsbildaren Mats Svegfors.

”Det går inte att skylla på byråkratisk handläggning även om det finns gott om bromsande tjänstemän på regeringskansliet.”

Han utredde en ny lag som kom för nio år sedan, 2010. Den tydliggör statens ansvar för att rädda svenska medborgare som hamnat i en katastrof.

Svegfors slår fast att regeringen för flera veckor sedan kunde agerat för att hjälpa hem de utsatta barnen med hjälp av lagen. Den har aldrig hittills prövats. Det går inte att skylla på byråkratisk handläggning även om det finns gott om bromsande tjänstemän på regeringskansliet.

De är inte valda av folket. Det är de socialdemokratiska och miljöpartistiska statsråden. Det är dags att visa ledarskap.

Om vi utgår från att Mats Svegfors har rätt, vilket han säkert har, borde beslut om hjälpinsatser komma före påsk. Sverige har i historien gjort viktiga akuta hjälpinsatser som svenskarna i dag känner stolthet över.

Det har gällt de vita bussarna under greve Folke Bernadotte som räddade judar undan döden i nazistiska koncentrationsläger 1945. Det har gällt att Sverige öppnade gränserna för fiskebåtar från naziockuperade Danmark som kom över sundet med judiska flyktingar hösten 1943.

Våren 2019 har Sverige ansvar för att hjälpa lidande barn med svensk anknytning i läger i Syrien och Irak.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons