Tänk efter före innan du röstar i EU-valet

Ledare Artikeln publicerades

SD:s politik är förödande och inte bara här. Och det blir ännu mer solklart i en ny rapport. Dessutom är titeln förträfflig. När de tror att ingen ser.

Lagom i tid inför EU-valet finns nu en angelägen rapport och handbok. Späckad med fakta och hänvisningar, och handfast om hur alla kan granska parlamentariker. Och inte alls svår att läsa. Så att skylla på att man inte begriper vad det står går inte.

Rapporten om Sverigedemokraterna i EU är skriven av Susanna Kierkegaard. Utgivare är den politiskt obundna tankesmedjan Arena Idé tillsammans med Skiftet, politiskt oberoende folkrörelse. Mycket i rapporten är känt, annat är mer sällan pratat om.

SD är emot allt som är viktigt. De säger nej till att hjälpa flyktingar på plats. Nej till klimatforskning, biologisk mångfald, minskade utsläpp. Nej till skydd för visselblåsare. Men när det måste bli nej, då röstar SD ja. Även till hormonstörande ämnen i vatten.

Och Peter Lundgren som nu dessutom toppar partiets EU-vallista, säger alltid att EU ska sluta lägga sig i. Men SD säger ja till EU-skatter, nej till utbetalningar till Sverige, nej till mindre EU-byråkrati. Och hans yrkeserfarenhet som lastbilschaufför stoppade inte honom från att säga nej till bättre villkor för chaufförerna.

Nuvarande toppnamnet Kristina Winberg har lagt nästan hälften av sin femåriga talartid på att säga att EU ska ta emot färre flyktingar. När Ungerns utrikesminister förhördes av utskottet, tackade Winberg för hans arbete och mod och sa att hon gärna haft honom som migrationsminister i Sverige. För SD har såklart sagt nej även till delat flyktingansvar.

Man undrar varför dessa två inte fått stå till svars i medier som vanligt folk följer. Och jagats in i väggen för sin kvinnosyn. De anser ju att rätten till liv börjar redan vid befruktningen. Då kan man inte vara för abort.

Vi som ska rösta i EU-valet behöver veta på vad. Den här rapporten blir bra till det. Och titeln är som sagt briljant. Nu måste vi se till att den också är fel.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.