GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annacarin Leufstedt: Tänk efter före innan du röstar i EU-valet

SD:s politik är förödande och inte bara här. Och det blir ännu mer solklart i en ny rapport. Dessutom är titeln förträfflig. När de tror att ingen ser.
Annacarin LeufstedtSkicka e-post
Publicerad 29 april 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Lagom i tid inför EU-valet finns nu en angelägen rapport och handbok. Späckad med fakta och hänvisningar, och handfast om hur alla kan granska parlamentariker. Och inte alls svår att läsa. Så att skylla på att man inte begriper vad det står går inte.

Rapporten om Sverigedemokraterna i EU är skriven av Susanna Kierkegaard. Utgivare är den politiskt obundna tankesmedjan Arena Idé tillsammans med Skiftet, politiskt oberoende folkrörelse. Mycket i rapporten är känt, annat är mer sällan pratat om.

SD är emot allt som är viktigt. De säger nej till att hjälpa flyktingar på plats. Nej till klimatforskning, biologisk mångfald, minskade utsläpp. Nej till skydd för visselblåsare. Men när det måste bli nej, då röstar SD ja. Även till hormonstörande ämnen i vatten.

Och Peter Lundgren som nu dessutom toppar partiets EU-vallista, säger alltid att EU ska sluta lägga sig i. Men SD säger ja till EU-skatter, nej till utbetalningar till Sverige, nej till mindre EU-byråkrati. Och hans yrkeserfarenhet som lastbilschaufför stoppade inte honom från att säga nej till bättre villkor för chaufförerna.

Nuvarande toppnamnet Kristina Winberg har lagt nästan hälften av sin femåriga talartid på att säga att EU ska ta emot färre flyktingar. När Ungerns utrikesminister förhördes av utskottet, tackade Winberg för hans arbete och mod och sa att hon gärna haft honom som migrationsminister i Sverige. För SD har såklart sagt nej även till delat flyktingansvar.

Man undrar varför dessa två inte fått stå till svars i medier som vanligt folk följer. Och jagats in i väggen för sin kvinnosyn. De anser ju att rätten till liv börjar redan vid befruktningen. Då kan man inte vara för abort.

Vi som ska rösta i EU-valet behöver veta på vad. Den här rapporten blir bra till det. Och titeln är som sagt briljant. Nu måste vi se till att den också är fel.