Terrordåd i valrörelsen

Ledare Artikeln publicerades
Premiärminister Boris Johnson besökte platsen för fredagens terrordåd på London bridge, där två dödades och  tre skadades av den knivbeväpnade attentatsmannen.
Foto: Steve Parsons
Premiärminister Boris Johnson besökte platsen för fredagens terrordåd på London bridge, där två dödades och tre skadades av den knivbeväpnade attentatsmannen.

Om tio dagar är det val i Storbritannien. I 9,5 år har konservativa Tory regerat. Före det regerade socialdemokratiska Labour i 13 år. Och före det var det konservativ regering i 18 år, de första elva med Margaret Thatcher som premiärminister.

I dag har hennes partikamrat Boris Johnson posterna som premiärminister och partiledare, sedan i somras. Men Johnson har suttit i regeringen flera av de drygt nio konservativa regeringsåren, som utrikesminister.

Johnson är i valspurten nu. Kanske skyller han på att han har fullt upp med valkampanjen för att slippa möta USA:s president Donald Trump när han och andra stats- och regeringschefer träffas i början av veckan på Natos toppmöte i Storbritannien.

För Johnson gäller det att riskminimera. Han vill undvika att förknippas med Trump, som är impopulär i Storbritannien. Och Johnson vill undvika att Trump fäller uttalanden som är obetänksamma och till nackdel för Johnson och hans parti när kort tid återstår till valet.

Det terrordåd med mannen som med kniv angrep flera personer, varav två dog och tre skadades, på en bro i London för några dagar är på väg att politiseras.

Tory avser att skärpa straffen så att förtidsfrigivning inte ska ske, av det slag som gällt med gärningsmannen.

Tory hoppas kunna dra fördel av en politik med hårdare straff. Kritiker påtalar dock att Tory i regeringsställning i 9,5 år haft tid att skärpa straffen, men har inte gjort det förrän när terrordådet satt fokus på frågor om brott.

Utöver att förmå de som brukar rösta på partiet att göra det försöker Tory vinna Labourväljare som vill ha ett EU-utträde, brexit. Även med ämnet kriminalpolitik och hårdare straff hoppas Tory på att mobilisera väljare och vinna väljare från Labour.

Jämfört med tidigare i flera val har Tory lagt sig mer åt vänster, i mitten, rörande välfärdsfrågor och sjukvårdssystemet. Kritiker är dock inte övertygande utan menar att Tory kan komma att öppna sjukvården för marknadslösningar och privata försäkringar likt i USA.

Tory har tappat under valrörelsen, till 41 procent dagen före terrordådet. Ändå spås Tory få en stor majoritet.

Labour och dess kandidat som premiärminister Jeremy Corbyn har svårt att hävda sig när valet handlar om EU-utträdet och kriminalpolitik i stället för välfärdsfrågor. Partiet har trots det ökat under valrörelsen, från 25 procent till 34 procent dagen innan terrordådet.

Tory har tappat under valrörelsen, till 41 procent dagen före terrordådet. Ändå spås Tory få en stor majoritet. Beräkningar visar att det också kan bli en oklar majoritet där Tory ihop med sitt nordirländska samarbetsparti, DUP, missar att nå majoritet.

Och även oppositionen med Labour, Skotska nationalistpartiet, Liberaldemokraterna, De gröna och regionala partier i Wales och Nordirland, tillsammans kan missa en majoritet.

Storbritannien är ett av få länder i Nato som lägger två procent av BNP på försvaret, något Trump tycker alla Natoländer ska göra.

Johnson är säkert nöjd med landets anslag till försvaret. Men han vill nog inte ha beröm från Trump gällande det. Likt i Sverige är försvaret inte en fråga som bidrar till att avgöra val.