unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Mats Johansson: Trianguleringens tid är över

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och de gamla allianspartierna gällande en bred överenskommelse kring integrationen kraschade häromdagen. Allt utmålas som en strid mellan Socialdemokrater och Moderater. Det finns dessutom all anledning att uppmärksamma kommentarerna mellan de gamla allianssyskonen Moderaterna och Centern. Hårda ord.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Svensk integrationspolitik har utmålats av vissa som en smältdegel av misslyckande och dels varit föremål för den kanske största trianguleringsövningen någonsin.

Först till misslyckandena. Att det finns stora utmaningar för att kunna få ett schyst och rättssäkert mottagande av nyanlända till Sverige behövs det inga nya utredningar. Utmaningarna finns där för att människor som kommit till vårt land snabbt ska kunna få bli delaktiga samhället, ha jobb och bidra och kunna utöva sina rättigheter, som alla andra.

Men en nyansering av bilden kunde bli en bra förutsättning för att kunna attackera problemen och inte dra allt över samma kam.

Det andra är trianguleringen. I takt med att Sverigedemokraterna ökat sitt väljarstöd så har de flesta partierna valt med metoden att triangulera deras politik. När ett parti triangulerar ett annat parti så försöker man efterlikna det första partiets politik för att minska konfliktytan och därmed minska väljartappet.

De stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har bägge valt denna metod. Det är långt ifrån Reinfeldts "öppna våra hjärtan" och nuvarande Moderatlednings argumentation. Liknande bilder finns kring Socialdemokraterna.

Nu är den tiden över. En spräckt integrationsöverenskommelse ställer högre krav än att skylla på vem som var orsak till sprickan. Nu ställs krav på att visa på sin egen väg, sina förslag för att kunna leva upp till humanismens och asylrättens krav. Samtidigt visa på vägen för att nå en snabbare etablering för de nyanlända som flyr till Sverige.

Integrationsfrågorna kommer med valrörelsen 2022. Nu gäller det att forma en offensiv politik för området. Svårt med helt nödvändigt!

Läs mer