Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annacarin Leufstedt: Det behövs många fler hotell

Unga människor har svårt att hitta bostad. Detsamma gäller faktiskt bin. Men kanske kan det bli lite ändring på det i sommar. Det pågår i alla fall en artiststafett i frågan, och säga vad man vill om artister men locka brukar dom ju kunna.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Utan bin inga jordgubbar i mjölken, varnar Naturskyddsföreningen på sin hemsida. Och det är så. Av ungefär 270 olika arter vilda bin är en tredjedel hotade. Så det behöver absolut tjatas ännu mer, om hur hotade bi är.

Och alla behöver göra mer än bara nicka och visa att vi hört. Bin och humlor jobbar gratis åt oss. Dom ger oss en tredjedel av maten vi äter, värderat till flera hundra miljarder kr. Utan bi, blir det hej då också till välfyllda frukt och grönsakshyllor i affären, och tallriken därhemma tappar i både ögonfröjd och smak.

Alla bin gör inte honung och det finns bin som lever ensamma, och inte i gäng om kanske 50 000. Honungsbi kan få hjälp av biodlaren med både bostad och mot sjukdomar. Men vilda bin och humlor får klara sig bäst dom kan. Och det går inte bra. Vi sabbar deras livsmiljö med bekämpningsmedel, utrotar blommor och träd, förändrar landskapet. Och det som blev kvar eller kom istället, är inte nog för vilda bin och humlor.

Det kan tyckas finnas större frågor att oroa sig för, än bin. Jordens medeltemperatur har ökat en grad och vi är på väg mot en halv istid. Klimatförändringar är inte bara snack, dom pågår. Men allt hänger ihop och när inte ens valrörelsen tar klimathotet på riktigt allvar, får vi göra det vi kan som enskilda och i det lilla.

Och kanske det händer. För allt fler vill bli biodlare, går kurser och startar litet eget. Allt fler bygger eller köper bi-hotell, och bjuder dom vilda på ett eget rum. Artister engagerar sig, pratar bi och bygger också hotell och vill att fler ska hänga på stafetten. Om det behövs 5 miljoner blomsterbesök för att fylla en burk med honung, är ett hotell en fråga om liv eller död. Gör vi det rätt, är trädgårdsmästarna kanske tillbaka. Och vi får kanske mat på bordet.