Vad skulle Jesus gjort?

Ledare Artikeln publicerades
En tiggande EU-medborgare som behöver tak över huvudet i vinternatten.
Foto:Hasse Holmberg / TT
En tiggande EU-medborgare som behöver tak över huvudet i vinternatten.

Det har gått några veckor efter regeringens beslut att införa id-kontroller vid våra gränser. Syftet är att snabbt få ned antalet asylsökande i landet. Sverige behöver ett andrum.

Beslutet tycks ha vunnit allmän acceptans hos svenska folket. Protesterna har mer handlat om hur besvärligt och skadligt id-kontrollerna är för Öresundsregionens ekonomi. Jobb hotas.

Två partier har funnit varandra i kritiken mot regeringspolitiken; Vänsterpartiet och Centerpartiet. Höger-vänsterskalan gäller inte i flyktingpolitiken. Frågan är högst prioriterad hos väljarna.

Det finns en stark solidaritetskänsla hos svenska folket. Den stora majoriteten vill hjälpa nödställda och flyende medmänniskor. Det är naturligt att våra kyrkor är aktiva och hörs i debatten. I veckan har både Pingstkyrkan och Svenska kyrkan i Karlskrona tagit egna initiativ för att våra tiggande stelfrusna EU-migranter skall få tak över huvudet under nätterna.

Den lokal som Karlskrona kommun utlovat som härbärge för EU-migranterna blev inte färdig i tid. Pingstkyrkan samlingslokaler ger istället tak över huvudet. Det berättar pastor Ulf Sundkvist i samverkan med prästen Johanna Juhlin i stadsförsamlingen.

Härbärget är ett samarbetsprojekt mellan kyrkorna i Karlskrona och Karlskrona kommun. Det är så vi vill se att kyrkan agerar. Äldre karlskronabor minns när bosnienkroatiska flyktingar tog skydd i Tyska kyrkan i mitten på 90-talet. För några år sedan startade Svenska kyrkan Påskupproret för att påverka regeringen. Det gällde amnesti för gömda flyktingar.

Nyligen medverkade ärkebiskop Antje Jackelen i radions lördagsintervju. Hon fick den raka frågan vad Jesus skulle gjort under pågående flyktingskatastrof. Tydligen skulle han inte stött id-kontrollerna vid våra gränser. Jesus i all ära men när en regering skall fatta beslut går det inte bara att vara god. En regering i nationalstaten Sverige har att värna både asylrätten och mottagningskapaciteten.

Vi behöver våra volontärer. De är viktiga som komplement till vår offentligt finansierade flyktingmottagning. Volontärer kan inte ersätta svenska statens ansvar för ett värdigt flyktingmottagande.

Sverige håller på att ställa om sig för en ny och mer kreativ integrationspolitik. Den hittillsvarande politiken har inte fungerat fullt ut med oändliga handläggningstider och ökad segregation mellan nyanlända och infödda.

Det gnisslar betänkligt i flyktingmottagningen. På torsdagen larmade Barnombudsmannen (BO) om de ensamkommande barnens svåra situation. Det är inte acceptabelt att barn nekas sjukvård och tvingas dela rum med 20 personer. Det kan bara politiken lösa. Det håller säkert även Jesus med om.