Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valduell mellan toppkandidater

Det är sista veckan före valet. Socialdemokraternas toppkandidat från Karlskrona, Magnus Manhammar möter Moderaternas toppkandidat från Karlskrona, Camilla Brunsberg.
Publicerad 5 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
De regeringsbärande partiernas toppkandidater från Karlskrona, Magnus Manhammar (S) och Camilla Brunsberg (M). duellerade på lördagen.
De regeringsbärande partiernas toppkandidater från Karlskrona, Magnus Manhammar (S) och Camilla Brunsberg (M). duellerade på lördagen.

Han står på valbar plats på s-valsedeln. Hon behöver hjälp av kryss på sin m-lista för att komma in i riksdagen. De flesta åhörarna under valduellen på lördagen är partivänner till de båda kandidaterna. Plötsligt dyker det upp en rundlagd ung man som skriker oförskämdheter.

Han vågar naturligtvis inte stanna för att ställa frågor till Manhammar/Brunsberg. Den frustrerade mannen drar vidare och visar sitt totala politikerförakt. Kanske kommer valdeltagandet sjunka på söndag. Valrörelsen har i långa stycken varit förvirrande för väljarna. Inte minst gäller det energipolitiken. De skenande elpriserna oroar svenskarna och alla andra européer.

Annons

Att förklara den europeiska elmarknaden under en valduell låter sig inte göras. Men väljarna kan vara säkra på att en ny svensk regering kommer att hjälpa hushåll och företag för att lindra effekterna av elprishöjningarna. Magnus Manhammar sträcker ut en hand för att de båda regeringsbärande partierna ska ta ansvar för ett lindra effekterna av energikrisen.

Men Camilla Brunsberg (M) är ointresserad. Hon söker konfrontation. Elkrisen är sossarnas fel. Hon borde inse att dagen efter valet måste de regeringsbärande partierna hitta en lösning för att lindra effekterna av de skenande elpriserna som hotar jobben, företagen och hushållen.

Brunsberg vill bygga fler kärnkraftverk. Det löser inte den akuta krisen i höst, vilket Brunsberg också vet.

Manhammar vill ha bort de orimliga fyra elområdena i Sverige. Han driver kampanj för detta på Facebook. Fler röster höjs nu också för att få bort de orimliga elområdena. Magnus Manhammar pekar på de gynsamma förutsättningarna för mer vindkraft utanför Blekinges kust. Det tycker Brunsberg är en försvarsfientlig politik.

Hon vet som alla andra att sittande s-regering storsatsar på Försvaret i höjda anslag och i en Natoansökan. I sakpolitiken borde det inte vara så stor skillnad mellan de båda regeringsalternativen. Vi har inga block längre i inrikespolitiken. Vi har iställert fått två lag som leds av Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

När kriserna förvärras under hösten är det inte uteslutet att en nationell samlingsregering över blockgränsen måste bildas. Det sämsta alternativet är en svag regering som står och faller med politiska vildar. Sverige har inte råd med flera månaders regeringsförhandlingar innan en ny regering kan tillträda.

”När kriserna förvärras under hösten är det inte uteslutet att en nationell samlingsregering över blockgränsen måste bildas. Det sämsta alternativet är en svag regering som står och faller med politiska vildar. Sverige har inte råd med flera månaders regeringsförhandlingar innan en ny regering kan tillträda.”
Hans Bülow

I en snabb valduell blir det inga möjligheter att en moderator kan ställa uppföljande frågor till debattörerna. Det är synd. Vi går nu in i slutspurten av valrörelsen. Kandidaterna börjar bli slitna och risken för politiska plumpheter och överdrifter/underdrifter ökar. Risken är stor att vi får ett nytt oklart valresultat. Det betyder nyval. Men där är vi inte än och förhoppningsvis slipper vi fortsatt parlamentarisk röra.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons