Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valmåndag med Ebba Busch (KD)

Ebba Busch, kristdemokraternas partiledare, tar en kopp kaffe med Sydöstrans politiske chefredaktör på Officersmässen i Karlskrona. Sydöstrans intervjuserie med partiföreträdarna frågar vad valet borde handla om ...
Kristdemokraterna • Publicerad 2 maj 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sydöstran tar en kopp kaffe med Ebba Busch och pratar om valet 2022
Sydöstran tar en kopp kaffe med Ebba Busch och pratar om valet 2022

Blir det sjukvården som blir er stora fråga i valet som det brukar vara?

– Som jag ser det så är valet ett vägval. Antingen 4 år till med de rödgröna, dit räknas numer också centerpartiet, eller så fyra partier som vill ge Sverige en ny start, som vill ha mer ordning och reda i migrations- och rättspolitiken, styra upp energifrågorna, inklusive kärnkraft och bränslepriser, som kan lösa budgetfrågorna.

Annons

Då kan väljarna ta någon av de borgerliga partierna, vilket som helst?

– Ja, men om man därtill tycker att välfärden och sjukvården är viktigt - att hela Sverige ska fungera - då är kd alternativet. Väljarna frågar sig vad de får för skattepengarna som ska gå till försvar och polis, men vi lyfter därtill fram långa köer i sjukvården. Om du ser detta som viktigt också, då borde du också rösta på ett alternativ som vill och kan välfärdsfrågorna. Det är kristdemokraterna.

Ibland sägs det att ni är mer sossar än sossarna när det gäller sjukvården?

– Absolut! Jag har inga problem med det. Jag är inte moderat utan jag är kristdemokrat. Vi är inte systemorienterade utan värdeorienterade. Vi sätter människan före systemet.

Det ni vill göra är alltså att staten ska ta kontrollen över sjukvården. Men hur ska det gå till?

– Vi har varit i Norge och sett hur de har förändrade sitt landstingssystem. Jag har besökt många andra länder som också gjort förändringar – Danmark, Nederländerna, Schweiz etc. Så vi vet hur det här ska göras …

Socialdemokraterna säger ”vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden” … det säger ni också?

– Absolut. Jag håller med Magdalena Andersson! Sverige kan bättre. Men frågan är då, varför har socialdemokraterna gjort det sämre? Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården. Det är inte försvarbart att det tas ut så mycket skatt samtidigt som de som är som skörast får vänta på vård. Att sjukvården är så ojämlik. Det borde krylla av sossar som debatterar kvalitetsskillnaderna, son kritiserar det postkodslotteri som vården har blivit … vi kristdemokrater är ”Den Barmhärtige Samariten”, fast i ett komplext välfärdssystem. Jag har svårt att förstå hur någon kan försvara detta system …

”Jag håller med Magdalena Andersson! Sverige kan bättre. Men frågan är då, varför har socialdemokraterna gjort det sämre? Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården.”
Ebba Busch (KD) intervjuad av Stig-Björn Ljunggren

Vad mer vill ni att valet ska handla om?

– Vi behöva en ”Göranperssonsk” reform för äldreomsorgen …

Annons

Som Persson gjorde när han som kommunalråd lyckades bygga om Katrineholms centrum där andra misslyckats i flera decennier genom att bygga allt på en gång?

– Ja, rulla ut kartan, samla alla aktörer som vill vara med, gör ramavtal, se till att det byggs. Vi är djupt oroande för hur äldreomsorgen kommer att utvecklas på lite sikt. Även här måste man våga styra från statligt håll.

Men hur går det i valet då, tror du?

– Jag hör en del borgerliga som undrar, blir det verkligen maktskifte? Det går ju så bra för Magdalena Anderssons socialdemokrater. Det är många borgerliga som har större förtroende för henne än för hennes företrädare. Men då måste vi påpeka att denna statsminister också ska få ihop med budget med centerpartiet och vänsterpartiet! Och miljöpartiet! Det är ett högriskprojekt!

Och vad säger du om Blekinge?

– Jag är trädgårdsfantast och har äntligen kunnat börja odla mina potatisar igen … jag är så avundsjuk på den här växtzonen. När jag ser hur magnoliorna blommar vill jag nästan gråta, helt fantastiskt!

Jag är rätt glad över att ert flyg blev försenat. Så ni får klart för er att kommunikationerna till Blekinge inte fungerar …

– Ja, jag tycker att infrastruktur är ett gott exempel vad fel det blir när politiken inte klarar av att prioritera. Vi måste klara våra transporter, Volvo måste kunna växla upp; se till att fixa ”den polska korridoren” och bygg ut E22 – fast dra inte vägar på bördig mark …

Du har pratat med partikamraterna här nere hör jag?

– Ja, men det är också blekingebor som har hört av mig under många år. Jag läser faktiskt en del av mejlen jag får …

Annons

Så vad fattas?

– Vi måste se till att infrastrukturen fungerar också utanför de stora städerna. Och nu är den stora gökungen höghastighetståg.

Höghastighetstågen bör alltså inte bli av?

– Just det.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons