Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vårbudget fylld av krispaket

På onsdagen lämnar finansminister Magdalena Andersson (S) över vårändringsbudgeten till riksdagen. Det är en budget som helt domineras av krisbekämpning i coronakrisens spår. Det finns inga nyheter i budgeten.
Publicerad 14 april 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Regering och samarbetspartier presenterade ytterligare krispaket på tisdagen. Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP) Mats Persson (L) finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) vid en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto Henrik Montgomery / TT
Regering och samarbetspartier presenterade ytterligare krispaket på tisdagen. Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP) Mats Persson (L) finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) vid en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto Henrik Montgomery / TT

Allt har presenterats i tidigare krispaket. Vårbudgeten kan mycket väl tillföras nya krispaket igen om någon eller några veckor igen. Det finns ingen som betvivlar att politikerna i riksdag och regering har goda ambitioner.

Vårbudgeten är fylld av krispaket som har till syfte att rädda jobb och företag. Nationalekonomer och politiker syns vara rörande överens om krispaketpolitiken.

Annons

Det är annorlunda bland landets epidemiologer. Där går åsikterna starkt isär om Sverige har en bra eller dålig strategi för att få smittspridningen under kontroll. Är politiken i Sverige ett farligt experiment eller den mest optimala avvägningen mellan god folkhälsa och god ekonomisk politik.

För oss utanför forskarnas debatt är det omöjligt att veta. Vi får fortsätta lita på Folkhälsomyndigheten.

Hur lång krisen blir kan naturligtvis ingen med säkerhet besvara idag. Den som tvärsäkert vet vilken politik och strategi som är den överlägset bästa saknar trovärdighet.

Men det blir säkert en intensiv debatt under onsdagen i riksdagshuset mellan regeringspartierna/samarbetspartierna och oppositionspartierna på höger och vänsterkanten. Det är absolut inte läge att bedriva konfrontationspolitik i det rådande krisläget. Det får närmast betraktas som en opatriotisk handling.

Vår demokrati har hittills klarat sig bra. Det finns inga coronaförnekare i svensk politik. Det går inte att säga att fackföreningar och näringslivsorganisationer är oansvariga kravmaskiner. Argument och analyser är oftast rimliga ur olika perspektiv.

Men en sak är säker. När den värsta krisen är över finns det inte utrymme för nya kostbara reformer eller stora ofinansierade skattesänkningar. Finansminister Magdalena Andersson (S) måste ha pengar över till att betala barnbidrag kommande höst och vinter.

Varken rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna eller höger- och vänsteroppositionen kan garantera att alla jobb kan räddas. Men allt tyder på att Sverige förblir ett kreditvärdig land att låna till. Sverige har klarat kriser förr och vår samhällsmodell bygger på samverkan över politiska blockgränser och över intressemotsättningar mellan arbetsmarknadens parter. Det bäddar för återhämtning och nya jobb

Förväntningarna och kraven på staten är stora. Den offentliga sektorn har länge attackerats från höger för att vara trög och för stor att bäras upp av skattebetalarna. Det är samma sektor som nu ska rädda liv i sjukvården och i äldreomsorgen.

Vård-och omsorgspersonalen är vår tids hjältar. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor med flera känner folkets sympatier. Och de förtjänar sedan länge betydligt bättre arbets- och lönevillkor. Inte minst för att klara framtida pandemier.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons