Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Vi står mitt uppe i en brytningstid

Corona-pandemin visar upp brister i samhället i nakenhet. Obönhörligt avslöjas konsekvenser av de beslut som fattats under de senaste åren. När det visar sig att det fattas engångshandskar, munskydd, visir och att vi inte har ett fungerande apotekssystem som säkrar tillgången till nödvändig medicin. Då är det ett kraftigt underbetyg till hur vi valt att organisera delar av samhället.
Mats Johansson
Publicerad 7 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Pandemin visar tydligt att en övertro på att använda marknadsekonomins enkla principer fullt ut för att klara grundläggande samhällsfunktioner har brister. Marknadsekonomin är oslagbar i att fördela varor och tjänster i ett fungerande samhälle. Kring detta råder ingen tvekan.

Samtidigt pekar bristerna under coronakrisen på hur illa systemet klarar att fullgöra uppgiften när samhället ställs inför stora utmaningar. Efter krisen kommer en tid när utvärdering och analyser kommer att göras. Personligen är jag övertygad om att en slutsats som kommer är att vi kommer att se större samhällsstyrning i framtiden. En tilltro till mera inslag av en blandekonomi där det privata näringslivets principer delas med att samhället tydligt tar ansvar för vissa grundläggande funktioner, typ tillgång till mediciner eller medicinskt utrustning.

Annons

Det finns säkert de som kommer att hävda att det vi ser är nyliberalismens dödsdom.

Men det finns anledning att tänka ett varv till innan slutsatserna hamras fast.

För samtidigt som vi ser bristerna i det marknadsliberala systemet så har vi i vårt land valt ett sätt mellan staten och medborgarna som sannolikt är ett av de liberalaste i världen. Vi går en annan väg en de totalitära metoder som vi ser på så många runt om i världen. Våra politiker och myndigheter vädjar till sunt förnuft och ställer krav på medborgarna oftare än det är beslut och förbud som vi ser. Andra länder väljer stora kollektivistiska beslut istället för vår väg. En väg som nu uppmärksammas runt om i världen. Och som de flesta är överens är den klokaste vägen.

Samhällskriser ställer saker på sin spets. Och det skapar brytningstider. Och gamla sanningar omvärderas.

Annons
Annons
Annons
Annons