Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi tittar på USA på tv

Jag ser på de två senaste veckornas ledare som jag haft i Sydöstran. Jag har ju skrivit ledare varje dag denna period. Jag finner då att jag haft två ledare om USA. Den ena handlade om president Donald Trumps tal till nationen om läget i den. Den andra handlade om att en uppgörelse om Trumps projekt om en mur mot Mexiko var på väg att ske.
Publicerad 16 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Donald Sutherland,  Marc Lavoine and Tom Wlaschita i tv-serien Crossing lines, där brottsbekämpandet åtminstone sträcker sig utanför USA:s gränser.
Donald Sutherland, Marc Lavoine and Tom Wlaschita i tv-serien Crossing lines, där brottsbekämpandet åtminstone sträcker sig utanför USA:s gränser.Foto: Lionel Cironneau

Kunskapen om USA repeterades därmed för läsarna. Ledare om länder i Europa, eller EU, är det generellt sett färre med. Möjligen med undantag för om Storbritannien nu när frågan om brexit är central.

Jag har i ledartexter ibland påtalat att det stora utbudet av amerikanska tv-serier, och filmer, i tv troligen bidrar till att kunskapen i Sverige (och andra länder i Europa) om USA är stor.

Annons

Jag såg på tv-tablån för torsdag 14/2 kl 20 till 03. I SVT 1 kl 23.25 återfanns Patty Hearst: Miljardären som blev terrorist. Den är från USA om en händelse där. I SVT 2 fanns inget amerikanskt.

I TV 3 var det mer. Kl 24 gick NCIS, om marinpoliser i Washington DC som löser fall i området däromkring. Kl 01 gick NCIS: New Orleans. Det är marinpoliser baserade i nämnda stad som löser fall där.

Kl 02 var det Bosch. Det är en serie om en polis i Los Angeles.

TV 4 gav nästa lika stor amerikansk utdelning. Kl 23 till 00.55 var det dubbelavsnitt av CSI. Det handlar om kriminaltekniker som löser fall i Las Vegas och Nevada.

Mellan 00.55 och 02.50 var det dubbelavsnitt av Law & Order: Special Victims Unit. Det handlar om specialpoliser som löser fall i New Yorkområdet. Kl 02.50 är det ett avsnitt av Hawaii Five-0. Det handlar om poliser som löser fall på Hawaii.

”För att göra andra länder i Europa mer kända är populärkultur som tv-serier inte att underskatta.”

Bara av denna sammanställning framgår det att det är flertalet tv-serier som utspelar sig i amerikansk miljö, ja över hela det landet. Dock ofta med polisiärt eller kriminaltekniskt tema.

Jag tog med några serier som gick sent och var repriser. Men flera av dem, exempelvis CSI i TV 4, har gått tidigare på bättre sändningstid i den och andra kanaler.

Apropå EU är det konstigt att inte mer görs för att via populärkulturen göra EU:s länder kända i olika avseenden.

Eurovision Song Contest finns visserligen. Men den avser public service tv-bolag och är för fler länder än de i EU även om de länderna dominerar.

Tv-serien Crossing Lines finns visserligen, om brottsbekämpning i länder i främst EU. Den har för övrigt flera amerikanska skådespelare, bland annat Donald Sutherland, men även europeiska även om brittiska verkar vara många.

Annons

För att göra andra länder i Europa mer kända är populärkultur som tv-serier inte att underskatta. I fallet med USA har antagligen det enorma utbudet i svensk tv (de flesta europeiska länders tv-utbud) bidragit till att göra det amerikanska samhället välkänt. Filmutbudet, från USA, spelar samma roll.

Kanske skulle ett CSI: Bryssel med kriminalfall i EU-systemets miljö öka kunskapen om och intresset för EU, ja Europa, i bland annat Sverige. Om skådespelarna ska tala engelska, som i Crossing Lines, eller även franska för realismens skull kan diskuteras.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons