Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

100 översvämningslarm i Örebro i regnets spår

Kraftigt regn har lett till översvämmade vägar och fastigheter i Örebro län.
Under natten och förmiddagen har räddningstjänsten varit ute på cirka 100 översvämningslarm.
Väder • Publicerad 13 augusti 2023
Kraftigt regn har lett till översvämningar på flera platser, bland annat i Örebro län. Arkivbild.
Kraftigt regn har lett till översvämningar på flera platser, bland annat i Örebro län. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Under lördagskvällen drog ett stråk med regn in över Sverige västerifrån, med Halland som första anhalt. Det har under natten mot söndag rört sig åt nordost, mellan Vänern och Vättern, i riktning mot södra Norrlandskusten.

Störst mängder fick Örebro län där drygt 30 millimeter regn har fallit sedan i går kväll.

Annons

– Det är mängder som är i paritet med skyfallsliknande regn, men för att vi ska utfärda en varning krävs att mängderna faller inom tre timmar. Det har det inte riktigt gjort, utan det här är sedan åtta i går kväll, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

100 utryckningar

De stora mängderna har dock lett till att räddningstjänsten har fått rycka ut till cirka 100 svämmade fastigheter under natten och förmiddagen.

– Det är mestadels villor och flerfamiljshus som har fått in vatten via golvbrunnar som är drabbade, säger Peter Backman, räddningschef i räddningsregion Bergslagen.

TT: Hinner ni med att hantera alla larm?

– Nej, det är det vi inte gör. Vi är ute med de resurser vi har och gör det vi kan.

På flera platser i länet har läget stabiliserats sedan morgonen, men i Örebro är det fortsatt ansträngt, säger Peter Backman.

– Vattnet borde dock börja sjunka undan snart. I och med att det går via dagvatten och avlopp så sväljs det ganska fort så man borde kunna se en dramatisk förändring till det positiva i närtid.

Även flera vägar i länet har blivit översvämmade.

Ser över varningar

På flera andra platser, bland annat i Halland och i Östergötland, har räddningstjänsten också haft fullt upp med att hantera översvämningslarm i regnets spår.

Regnstråket har sedan i morse dragit förbi Örebro och har vid tiotiden på förmiddagen sin tyngdpunkt på Söderhamn, enligt Erik Höjgård-Olsen.

Annons

– Det lär successivt mattas av under dagen, men även när det når norra Norrland så lär det bli kraftigt regn i Västerbottens och Norrbottens län. Men det är inte lika stora mängder som föll över Örebro, det handlar kanske om tio millimeter inom sex timmar.

Efter regnovädret Hans framfart under veckan är flera varningar sedan tidigare utfärdade för höga vattenflöden, de flesta i ett bälte mellan Sundsvall, Gävle och Dalarna.

Även i Örebro län, i ett område som sträcker sig från norra Vättern till Hjälmaren, är en varning utfärdad.

– Där har det kommit mer nederbörd än vi såg i går förmiddag. Det kan ha gett viss effekt så nu ska vi se över varningarna där, säger Ola Pettersson, hydrolog på SMHI.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons