Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

18 svenskar ett steg närmare rymdfärd

Ett litet steg för människan men ett stort steg för de sökande till det europeiska astronautprogrammet – gallringen går nu in i en ny fas.
Rymden • Publicerad 11 februari 2022
Rymdfärd är det slutliga målet för de sökande till ESA:s astronautprogram. 18 svenskar har fortsatt chansen. Bild från uppskjutningen av Nasas James Webb-teleskop i december 2021.
Rymdfärd är det slutliga målet för de sökande till ESA:s astronautprogram. 18 svenskar har fortsatt chansen. Bild från uppskjutningen av Nasas James Webb-teleskop i december 2021.Foto: Jean Michel Guillon/ESA/AP/TT

18 svenskar är med bland 1 361 utvalda potentiella astronauter när Europeiska rymdstyrelsen (ESA) nu har bjudit in sökande till en dag av psykologiska tester.

I februari 2021 meddelade ESA att de sökte nya rymdresenärer. Totalt kom 22 523 ansökningar in, flest från Frankrike som stod för 7 087 rymdsugna.

Annons

I Sverige var det 281 som provade lyckan, varav 18 nu alltså bjudits in till fasen med psykologiska tester. Sju av de utvalda svenskarna är kvinnor, totalt har 530 kvinnor valts ut från de sökande – 831 män har således också gått vidare till den här fasen av gallringen.

De sökande som går vidare från de psykologiska testerna har enskilda intervjuer, grupptester och medicinska tester att se fram emot innan det kan bli aktuellt att lämna planeten.

ESA tror att man kan erbjuda minst fyra, troligen sex, rymdutbildningar mot slutet av detta år, för planering av resa från jorden "till månen och bortom".

27 av de 831 utvalda är potentiella så kallade parastronauter – personer med någon form av funktionshinder.

Förutom nya astronauter lägger ESA krut på att utveckla maskinella möjligheter att utforska rymden, mycket tack vare robotar. Det planeras även färder till månen, troligen i samarbete med Nasa, för att forsla forskningsutrustning till månen.

Även utforskning av vad som döljer sig under isytan på en av Saturnus månar, Enceladus, står på ESA:s framtidsschema.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons