Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

200 000 flyr översvämningar i Australien

De omfattande översvämningarna i östra Australien tvingar hundratusentals personer att evakuera, där bland annat delar av storstäderna Brisbane och Sydney har drabbats.
Australien • Publicerad 3 mars 2022
Ett av många hus i Sydneys utkant som nästan är helt dränkt i de höga vattenmassorna.
Ett av många hus i Sydneys utkant som nästan är helt dränkt i de höga vattenmassorna.Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Sydneys västra delar har drabbats hårt av översvämningarna. Här en stor väg i området Windsor som tvingats stängas av på grund av stigande vattenmassor.
Sydneys västra delar har drabbats hårt av översvämningarna. Här en stor väg i området Windsor som tvingats stängas av på grund av stigande vattenmassor.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

I vissa områden i delstaten Queensland har föräldrar uppmanats att hämta sina barn på skolor, för att undvika att barnen skulle bli fast där, när närliggande vägar inte längre är farbara till följd av vattenmassorna.

– Ingen vill att barnen ska tillbringa natten i skolan utan sina familjer, säger delstatens utbildningsminister Grace Grace enligt ABC News.

Annons

I delstaten New South Wales (NSW) har 200 000 beordrats att lämna sina hem och ytterligare en halv miljon människor har varnats för att de kan komma att evakueras.

I de västra utkanterna av NSW:s huvudstad Sydney, har flera områden evakuerats, bland annat samma områden i nordväst som drabbades hårt av översvämningar för ett år sedan. På torsdagsmorgonen, lokal tid, uppmanade delstatens premiärminister Dominic Perrottet att de som omfattas av varningarna ska ta dem på allvar.

– Vi tror att situationen kommer att förvärras innan den förbättras, sade han, enligt SBS.

Stora delar av östra Australien har haft flera veckor av ihållande regn, vilket lett till att floder svämmat över sina bäddar och dammar är fyllda till bristningsgränsen.

Den senaste veckan har 13 personer omkommit i Australiens översvämningar och landets flotta har bland annat undsatt strandsatta personer med helikopter från hustak.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons