Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

2019 minst dödliga året i Sverige på 42 år

Nästan 89 000 människor avled i Sverige förra året, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det är det lägsta dödstalet i Sverige sedan 1977.
Hälsa • Publicerad 3 juni 2020
Inte sedan 1977 har så få dött som år 2019 i Sverige. Arkivbild.
Inte sedan 1977 har så få dött som år 2019 i Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mitt under brinnande coronapandemi har Socialstyrelsen nu släppt statistik över de vanligaste dödsorsakerna bland svenskarna under 2019. Totalt avled 88 822 människor i fjol av olika anledningar. En notering som är den lägsta på 42 år.

– Vi vet om att dödligheten över lång tid gått ner. Men 2019 sticker ut ännu mer jämfört med tidigare år, säger Staffan Khan, statistiker vid Socialstyrelsen.

Annons

Jämfört med genomsnittet för antalet dödsfall mellan åren 2016 och 2018 ser myndigheten en minskning i antalet döda 2019 på 3,3 procent. Och det är främst bland kvinnor som minskningen i antalet döda är som störst. Statistiken visar också att medellivslängden bland kvinnor förblir högre än för män.

– Det här är ju i sig inget nytt, utan en trend vi sett under lång tid, säger Staffan Khan.

Den vanligaste dödsorsaken kategoriserar Socialstyrelsen som "cirkulationsorganens sjukdomar". En kategori där hjärt- och kärlsjukdomar ingår. Men även i denna kategori syns en minskning i antalet döda 2019. Trots det låg hjärt- och kärlsjukdomar bakom 31 procent av dödsfallen i Sverige i fjol. Den näst vanligaste dödsorsaken rör olika typer av tumörer.

Enligt Staffan Khan är det alldeles för tidigt att säga hur coronaviruset kan påverka det totala dödstalet i Sverige för 2020.

– Det är ingenting jag vågar sia om nu, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons