Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

24 döda av spetsat kokain i Argentina

Totalt 24 personer har nu avlidit efter att ha tagit spetsat kokain som sålts i en förort till Argentinas huvudstad Buenos Aires. Ytterligare 23 personer vårdas på sjukhus.
Argentina • Publicerad 5 februari 2022
En man med sin mobiltelefon i den förort till Buenos Aires där polisen tror att det spetsade kokainet sålts.
En man med sin mobiltelefon i den förort till Buenos Aires där polisen tror att det spetsade kokainet sålts.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

De första larmen kom i tisdags då flera personer mist livet. Knarket hade köpts av langare i Loma Hermosa, beläget omkring fyra mil från Buenos Aires stadskärna.

Vad kokainet blandats ut med är ännu inte säkerställt, men enligt polisen handlar det sannolikt om opiater.

Annons

Tretton personer har gripits av polis misstänkta för inblandning i härvan, bland dem finns en utpekad ledare för ett kriminellt nätverk som sysslar med droghandel i huvudstadsområdet.

Polisen har även beslagtagit drygt 20 000 doser kokain, men det är oklart om dessa är en del av det parti som orsakat dödsfallen.

Bruket av illegala substanser har ökat stadigt i Latinamerikas näst största land.

I mitten av 1980-talet beslagtogs omkring ett ton kokain per år – en siffra som hade ökat till strax över tolv ton 2017. 2020 sjönk dock siffran till omkring 2,7 ton till följd av en minskad konsumtion under pandemin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons