Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

591 döda i covid-19 i Sverige

Hittills har 7 693 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset och 591 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Detta visar Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 7 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell deltar vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell deltar vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ligger i snitt på omkring 40 avlidna per dygn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.

Han säger också:

Annons

– Som ni ser har vi sedan tre, fyra dagar en minskning. De första dagarna var i helgen och vi är vana vid att det minskar då, men sedan hoppar upp igen. Det ser bra ut att fallet under helgen var större en tidigare och ligger nu kvar på en hyfsad nivå.

– Om den nedgång vi ser nu betyder att vi nått en slags topp låter jag vara osagt. Men det är viktigt att vi håller i de här åtgärderna, inte minst i påsk.

Tegnell tog också upp hur människor synts bete sig på uteserveringar.

– Verksamheten har ett stort ansvar för att det inte blir för stor trängsel. Reglerna gäller även uteserveringar vilket inte alla verkar ha uppfattat. Det finns också ett individansvar att inte skapa trängsel och hålla avstånd till sina medgäster, säger han.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 440 coronasmittade personer som får intensivvård.

Antalet rapporterade disponibla IVA-platser i landet var i går eftermiddag 937 stycken, berättar Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen.

– Det motsvarar en 80-procentig kapacitetsökning på disponibla IVA-platser i landet. I nuläget är ungefär 20 procent av dem icke-belagda. 55 procent av IVA plasterna nyttjas för att vårda andra kritiskt sjuka patienter som inte har covid-19, säger Alexandersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons